Як вибрати термостатичну головку для радіатора

З приходом холодів знову хочеться літнього тепла та комфорту. Але при цьому не хочеться багато платити за опалення. У цій ситуації допоможе можуть прийти термостатичні головки. Вони допоможуть і з комфортом у приміщенні та заощадять Вам гроші. Про них далі й поговоримо.


Терморегулятори або як їх ще називають термоголовки на радіатори - це пристрої, які дозволяють в автоматичному режимі підтримувати температуру повітря в приміщенні. Насправді, будь-яка термоголовка, встановлена на радіаторах опалення - це термостат. Її завдання – вимірювати температуру навколишнього середовища та регулювати подачу теплоносія в опалювальний прилад. Майже всі вони працюють у парі з термостатичним клапаном. Власне саме клапан є пропускним пристроєм. Терморегулятор лише регулює величину зазору клапана.

Термоголовка складається з кількох частин – зовнішнього корпусу, сильфона із сенсором, штока та приєднувального механізму.

Конструкція термоголовки

Корпуси можуть відрізнятись дизайном (матеріал, колір), а також кількістю отворів для доступу повітря до датчика. Чим більша площа таких отворів, тим точніше працюватиме пристрій.

Принцип роботи термоголовки радіатора опалення

Рідина

Принцип її роботи досить простий. У верхній частині корпусу знаходиться сильфон. Сильфон – це камера, здатна змінювати свій об'єм. Усередині сильфона знаходяться ацетон, толуол або їх похідні. Коли температура в приміщенні підвищується, рідина в сильфон нагрівається і розширюється. Відповідно, збільшується в обсязі і камера сильфона, за допомогою штока з штовхачем чинить тиск на штифт радіаторного клапана. Той під тиском опускається вниз, перекриваючи потік теплоносія. Радіатори остигають, і через деякий час температура повітря також знижується. Потім остигає і сильфон, зменшується в обсязі, тиск на штифт клапана слабшає і під впливом зворотної пружини штифт переміщається у вихідне положення, відкриваючи просвіт трубопроводу і збільшуючи потік теплоносія через опалювальний прилад.

Газоконденсатна

У газоконденсатних термоголовках замість ацетону чи толуолу використовується скраплений газ. Принцип роботи той самий, що й у рідинних пристроях, але швидкість роботи (реакції) у газоконденсатних вища. Загалом цей тип дозволяє регулювати температуру зазвичай у діапазоні від 0°С до 28°З точністю до 1°С.

Електронна

На відміну від рідинних, датчик електронний, як і привід, що контролює затвор клапана. Живлення вони автономне від внутрішнього джерела електроенергії - від батарейок чи акумуляторів.

Рекомендація Головний параметр, яким необхідно вибирати сенсор – це час реакції зміну температури внутрішнього повітря. Найшвидше спрацьовує сенсор із газом, повільніше – з воском.


Основні типи конструкції

У зв'язку з тим, що далеко не завжди радіатори та трубопровід мають зручне та правильне розташування, всі термоголовки діляться на три основні типи:

Регулятор із вбудованим термодатчиком

Термоголовка із вбудованим датчиком

Такі пристрої зустрічаються найчастіше. Вартість такого пристрою найдемократичніша. Монтують їх у легко доступних місцях. Однак слід пам'ятати таке: термоголовка з вбудованим датчиком не повинна розташовуватись над батареєю або трубою вертикально.

Регулятор із виносним датчиком

Термоголовка з виносним датчиком

Якщо звичайний терморегулятор встановити за всіма правилами немає можливості, використовують пристрій із виносним датчиком. Датчик встановлюється в місці з вільною циркуляцією повітря і з'єднується з терморегулятором (наприклад, капілярною трубкою - для рідинних моделей).

З виносним регулятором (або із зовнішнім датчиком та регулятором)

Термоголовка з виносним регулюванням

Якщо прямого доступу до місця встановлення немає, використовують термоголовки із зовнішнім регулятором. Таким пристроям обов'язково варто віддати перевагу, якщо місце встановлення клапана заховано, наприклад, за важкими меблями або нерухомою конструкцією інтер'єрного декору. Ще правильніше в цьому випадку використовувати модель, де і регулятор і датчик можна встановити окремо від термоголовки.

Умови монтажу та використання

Правильне встановлення термоголовки

Для повноцінної роботи та максимальної ефективності, термостатичні головки повинні бути встановлені горизонтально !

Також на них не повинні потрапляти прямі сонячні промені чи потоки холодного повітря від протягів. Вони повинні розташовуватися в нішах, закриватися шторами тощо. Всі умови використання докладно описуються в інструкції з експлуатації будь-якої термоголови.

Якщо неможливо змінити ці умови, можна використовувати описані вище моделі нестандартної комплектації - з виносним датчиком або з виносним датчиком і регулюючим механізмом.

Як налаштувати термоголовку

Розглянемо для прикладу термостатичний елемент Heimeier DX .

На корпусі є значення 1-5, які відповідають температурі в приміщенні. Наприклад, 3 відповідає 20°С. І рекомендується до встановлення в приміщеннях, де постійно перебувають люди. Після встановлення термоголовка в автоматичному режимі підтримуватиме саме цю температуру повітря незалежно від зовнішніх факторів та умов.


Як налаштувати термоголовку

Вибираємо правильну пару: радіаторний клапан та термоголовка

Термоголовка та термостатичний клапан

Термоголовка встановлюється на термостатичний клапан. Існує два основних типи приєднання – швидкознімне та різьбове.

Швидкознімний, відрізняється швидкістю установки, але підходить обмеженій кількості термоклапанів. Наприклад Термоголовки Данфосс .

Різьбове з'єднання більш поширене. Але може відрізнятися за розміром різьблення. Найбільш популярні в нашій країні – М30х1,5 та М28х1,5.

Зазвичай, якщо Ви купуєте голову і клапан одного і того ж виробника, про це можна не турбуватися - тип кріплення збігається. Але якщо ви зупинилися на поєднанні двох різних брендів, обов'язково зверніть увагу на цей нюанс. Можливо, доведеться докупити перехідника. Втім, на ринку їх вистачає і коштують вони порівняно недорого.

Термостатичні головки: економічний ефект та вартість комфорту

Грамотне використання регулятора температури опалення не тільки заощаджує засоби, але й дозволяє створити в кожній кімнаті, у кожному куточку квартири чи будинку ідеальні умови.

При перегріві приміщення (сонячний день, додаткові надходження від людей і т.д.) Вам тепер не потрібно буде відкривати кватирку. Термоголовка сама «прикручуватиме» радіатор. Заощаджуючи цим теплові ресурси. Наприклад, у спальні +20°С, у дитячій +22°С, на кухні +17°С чи навіть менше, коли там нікого немає.

При цьому витрати тепла без втрати комфорту знижуються на 25-50%!

Сучасна різноманітність термостатів для радіаторного опалення здатна збентежити кого завгодно. Цінник термоголовок в залежності від типу, особливостей комплектації та бренду може відрізнятися удесятеро.

Чи варто переплачувати у Вашому конкретному випадку? На чому можна заощадити, а на чому категорично не можна?

Наші консультанти допоможуть Вам зробити правильний вибір з широкого асортименту представленого в нашому магазині.

У нас можна купити термоголовку лише найкращих європейських брендів:

  • Danfoss (Данія).
  • Honeywell (Німеччина).
  • IMI Heimeier (Німеччина).

Ми гарантуємо відмінний сервіс та своєчасну доставку клапанів та термоголовок по Києву та Україні.

Автор: ( Спеціально для PROFIMANN )


Коментарі

Не знайдено дописів