Автоматичні повітровідвідники


Повітря в опалювальному контурі не повинно бути - це закон. Інакше радіатори не гріють, насоси працюють на зношування, енергоносії витрачається неефективно. Жителі багатоповерхівок щороку стикаються з проблемою повітряних пробок на початку опалювального сезону, коли загалом начебто "затопили", але окремі радіатори в квартирах, а то й цілі стояки залишаються холодними. “ Пробки , – розводять руками комунальники. - Стравемо, зачекайте ...” Доводиться чекати та мерзнути. Але можна й інакше. Для ефективного усунення повітря з опалювальної системи рекомендуємо встановити спеціальний пристрій - автоматичний відвідник повітря .


Звідки береться повітря у опалювальній системі?

Повітря в системі опалення

Повітря в системі опалення з'являється при неправильному (надто швидкому) заповненні, при її частковій розгерметизації, а також під час ремонтних робіт.
Теплоносій (вода або спеціальні суміші) завжди містять певний відсоток розчинених газів. При збільшенні температури частина цих газів утворює бульбашки всередині рідини, бульбашки збираються разом (зазвичай у верхніх точках трубопроводу) і утворюють пробку. Так само бульбашки повітря виникають у котлі при нагріванні теплоносія і звідти розносяться системою.
Деякі полімери, з яких виготовляють труби, пропускають гази за принципом дифузії.
Найнеприємніше: майже всі метали (крім чавуну) схильні до корозії. При окисленні заліза (в сталевих та біметалічних радіаторах ), а також у каталітичних реакціях за участю алюмінію (в алюмінієвих та біметалічних батареях) з води виділяється велика кількість водню, який і утворює повітряні пробки в опалювальній системі.

    Повітровідвідники для систем опалення: основні різновиди та принцип дії

    За типом управління всі повітровідвідники діляться на автоматичні та ручні.

    Ручні відвідники повітря

    Найбільш відомим представником ручних відвідників повітря для радіаторів є кран Маєвського (гольчастий повітряний клапан) та його різновиди. Ручні відводники повітря прості у використанні, головним же їх недоліком є те, що без участі людини вони не працюють.

    На відміну від ручних автоматичні моделі спрацьовують без участі людини - при накопиченні повітря в порожнині пристрою. Для того, щоб зрозуміти, як це відбувається, достатньо розглянути пристрій автоматичного повітровідвідного клапана.

    Автоматичні повітровідвідники

    Автоматичні повітровідвідники Є порожнистим металевим (зазвичай латунним) корпусом, усередині якого вбудований маленький поплавковий клапан. Поплавець виконаний з тефлону або поліпропілену та повідомляється за допомогою важеля з клапаном. Якщо повітря немає, корпус майже повністю заповнений водою, поверхні якої плаває поплавок. Затвор клапана закритий. Якщо в системі з'являється повітря, він накопичується в відвіднику повітря (у найвищій точці), витісняючи воду вниз. Поплавець при цьому опускається разом з рідиною, тягне за важіль, а той, у свою чергу, відкриває затвор клапана. Повітря виходить назовні, його місце знову займає вода. Поплавець піднімається, клапан закривається.

    Зовні повітровідвідник закритий спеціальним ковпачком на різьбленні. Ковпачок не дозволяє рідини витікати через клапан (навіть якщо відвідник повітря несправний). При встановленні повітровідвідника та запуску його в роботу, слід трохи відкрити ковпачок.

    Встановлюють відвідник повітря вертикально (вгору ковпачком) у самій верхній точці радіатора, котла, колектора або водопроводу. Саме тут - вгорі - накопичуються повітря, інші гази та пара, оскільки вони набагато легші за воду.

    Залежно від форми корпусу та типу підключення розрізняють:

    Типи автоматичних повітровідвідників


    • Прямі автоматичні відвідники повітря. Використовуються для вертикальних трубопроводів, що встановлюються на верхніх торцях труб;
    • Кутові повітровідвідники. Найчастіше їх використовують там, де не можна встановити вертикальну модель на горизонтальних ділянках трубопроводів;
    • Радіаторні автоматичні відвідники повітря. Мають спеціальне різьблення для встановлення на радіатори. Для алюмінієвих радіаторів установка автоматичного відводника повітря є обов'язковою (алюміній бере участь у реакції з водою, при цьому виділяється дуже багато газу водню); для біметалічних радіаторів автоматично повітря дуже бажаний (водень тут також утворюється, але меншою мірою), проте можна використовувати і кран Маєвського. Для чавунних батарей немає принципової різниці - ручний або автоматичний відвідник повітря (чавун хімічно неактивний).

    Вибираючи автоматичний відвідник повітря, слід звернути увагу на діаметр і напрямок різьблення кріплення, максимальний тиск і температуру, на які розрахована модель, а також - на наявність в комплекті додаткової запірної арматури (крана або клапана).

    Схема встановлення:

    Місця встановлення повітровідвідників

    Переваги автоматичного повітровідвідника

    Купуючи повітровідвідник, ціна на який іноді на порядок менша від вартості, скажімо, радіатора, отримуємо:

    1. Ефективну систему опалення (радіатори гріють настільки, наскільки потрібно, газові пробки не перекривають струм теплоносія, не знижують тепловіддачу опалювального приладу);
    2. Циркуляційний насос працює без додаткового навантаження. Без повітровідвідників бульбашки повітря, потрапляючи в механізм насоса, знижують його ефективність і можуть призвести до передчасного зношування та поломки;
    3. Рівень шуму від циркуляції теплоносія знижується.

    Автоматичний відвідник повітря можна підібрати і придбати в нашому Інтернет-магазині. Ціна залежить від фірми-виробника, матеріалів, з яких виготовлено пристрій, показників температури та тиску, на які він розрахований.


    Коментарі

    Не знайдено дописів