Циркуляційна помпа


Циркуляційний насос - це ефективний і недорогий тип насосного обладнання, який використовується в системах гарячого та холодного водопостачання, а також в опалювальних контурах закритого типу для забезпечення примусового руху рідини по трубопроводу.

Своє застосування циркуляційні насоси знаходять у приватних будинках і котеджах, а й у міських багатоповерхових спорудах, і навіть у садах і парках. З їх допомогою можна збільшити ефективність опалювального контуру, а також підвищити тиск у системах гарячого та холодного водопостачання, забезпечити циркуляцію та фільтрацію води у басейні, змусити працювати фонтан на присадибній ділянці. Можна навіть створити штучний ставок або водоспад на основі циркуляційного насоса. Головне - розуміти, яке саме завдання доведеться вирішувати обладнанню, і відповідно до нього підбирати насос.

Циркуляційні насоси розрізняють за такими характеристиками:

  • Призначення;
  • Принцип дії;
  • Продуктивність;
  • Натиск;
  • Технічні характеристики;
  • Тип з'єднання;
  • Вид ротора.

Циркуляційні насоси для підвищення тиску в системах холодного водопостачання

Якщо тиск у системі менше двох атмосфер, побутові прилади - пральні та посудомийні машини - не можуть нормально працювати. Користуватися душовою кабіною з гідромасажем за такого тиску також неможливо. Низький тиск у системі водопостачання – біда верхніх поверхів багатоповерхових будівель, а також котеджів та приватних будинків, які отримують воду зі свердловин та інших джерел з низьким дебітом. Вирішити цю проблему нескладно: достатньо купити циркуляційний насос і встановити його на трубопровід вашого домогосподарства або квартири, що подає.

Циркуляційні насоси для рециркуляції води у системі гарячого водопостачання

Цей тип насосного обладнання використовується в системах автономного гарячого водопостачання та дозволяє, по-перше, забезпечити перерозподіл та миттєву подачу гарячої води до місця розбору; по-друге, перешкоджає застою гарячої рідини в трубах, а значить, випадання осаду та звуження просвіту трубопроводу. Конструктивно не відрізняються від циркуляційних насосів холодного водопостачання. Принципова відмінність – у матеріалах, з яких виготовлені робочі деталі насоса. Вони мають бути розраховані більш високу температуру. При цьому насос для гарячої води може використовуватися в системі холодного водопостачання.

Циркуляційні насоси для фонтанів, басейнів, штучних ставків

Це різнорідна група пристроїв, призначених для оформлення штучних водойм, фонтанів та водоспадів. При різноманітності конструктивних рішень, загальним всім представників цієї групи є невелика потужність і продуктивність, і навіть вузький діапазон робочих температур. Такі насоси призначені лише для холодної води, виняток становлять моделі для мінеральних та термальних джерел, де температура може досягати 60°С.

Циркуляційні насоси для опалення

Циркуляційні насоси для опалення

Це найбільша та затребувана група циркуляційних насосів. Відколи опалювальні системи закритого типу практично витіснили з будівельного ринку відкриті опалювальні контури, попит на циркуляційні насоси для опалювальних систем зростає з кожним роком.

Щоб зрозуміти, чому це так, варто коротко розглянути відмінності відкритої та закритої систем опалення:

Відкрита система опалення

Складається з нагрівального елемента - котла або бойлера, - радіаторів, трубопроводу та розширювального бака. Розширювальний бак повідомляється з атмосферою, тому система називається відкритою. Принцип роботи відкритої системи простий: вода нагрівається в котлі, розширюється і надходить у водопровід, що подає, звідти - в радіатори. На вході в котел виникає невеликий дефіцит тиску, і вода, що охолола, з обратки надходить у нього. Руху рідини сприяє незначний, але обов'язковий ухил зворотного трубопроводу у бік котла. Розширювальний бак необхідний компенсації перепадів тиску у системі при тепловому розширенні рідини.

Головною перевагою відкритої системи опалення є абсолютна автономність від електроенергії. До недоліків відносять низьку швидкість руху рідини, а значить повільне нагрівання приміщення, неможливість автоматичного регулювання температури в окремих приміщеннях. Вода з розширювального бака постійно випаровується, тому відкриту систему доводиться постійно "підживлювати", а це веде до повітря. Не можна використовувати в такій системі етилен-і пропіленгліколеві антифризи (вони просто випаровуються з розширювального бака, до того ж це отрути), а значить система може «розмерзнутися», якщо її залишити взимку без нагляду або швидко кородувати, якщо її на якийсь час злити. Не можна підключити до такого контуру систему теплої водяної підлоги лише радіатори.

Закрита система опалення

Закрита система опалення позбавлена всіх перерахованих вище недоліків. Вона являє собою герметичний контур , що складається з нагрівального елемента, теплообмінників - радіаторів, теплої підлоги, бойлера пасивного нагріву і т.д., - трубопроводу та розширювального мембранного бака . Але головне, що відрізняє закриту систему – це циркуляційний насос для опалення. З його допомогою теплоносій швидко переміщається трубами, завдяки чому нагрівається приміщення теж швидко. Крім того, наявність циркуляційного насоса дозволяє використовувати автоматику для створення оптимального температурного режиму в кожному приміщенні, а значить економити енергоресурси.

Порада
Економія газу, наприклад, у такій системі може становити від 25 до 30%.


Єдиним недоліком закритої системи опалення є її залежність від електроенергії. Без електрики циркуляція теплоагента припиняється. Для того, щоб убезпечити систему опалення від негативних наслідків незапланованого відключення електроенергії, у деяких домогосподарствах встановлюють комбіновану систему теплопостачання: за наявності електрики в мережі така система працює завдяки насосу, але у разі відключення електроенергії перемикається на природну циркуляцію.

Підбір циркуляційного насоса для опалення

Перед тим, як купити циркуляційний насос для опалення, доведеться визначитися з його продуктивністю, гідравлічним опором системи, тепловою потужністю котла. Головними характеристиками власне насоса є продуктивність (витрата) та натиск.

Натиск - тиск, необхідне подолання гідравлічного опору системи. Вимірюється у паскалях (Па).

Гідравлічний опір системи (Н) – показник, який залежить від в'язкості рідини, довжини труб, кількості поворотів та вузлів системи. Виникає внаслідок в'язкого тертя. Вимірюється у паскалях (Па).

Розраховується за формулою:

Н = 1,3 * (R1L1 + R2L2 + Z1 + Z2 + ... + Zn) / 1000

Де Н – гідравлічний опір, Па;

R1, R2 - питоме падіння тиску на ділянці трубопроводу відповідно до подачі та обратки, Па/м (в середньому, 120-150 Па/м);

L1, L2 - довжина відповідно трубопроводу подачі та обратки;

Z1...Zn – сумарний опір всіх вузлів системи, Па.

Окремі елементи контуру мають такі показники гідравлічного опору:

Клапани зворотні

5 - 10 кПа

Клапани регулюючі

10 - 20 кПа

Вентилі

5 - 10 кПа

Змішувачі

2 - 4 кПа

Лічильники теплової енергії

15 - 20 кПа

Котли

1 - 5 кПа

Радіатори опалювальні

0,5 -1,0 кПа


Витрата насоса (продуктивність) - обсяг рідини, що перекачується за одиницю часу, найчастіше вимірюється в м3/ч. Позначається Q. Вважається, що він повинен щонайменше втричі перевищувати загальний обсяг опалювальної системи. Краще, якщо при цьому буде ще й запас 10-20%.

Витрати насоса можна розрахувати. Для цього використовується формула:

Q = 0,86 R/(t1 - t2)

Де: Q – витрата насоса, м3/год;

R – коефіцієнт теплової потужності, Вт/м2;

t1 - t2 - різниця температур на вході та виході з котла.

Показники теплової потужності (R) відрізняються залежно від погодних умов. Так, для країн з помірним та м'яким кліматом, де не буває сильних морозів, R коливається в межах:

  • 100 Вт/м2 – для невеликих приватних будинків;
  • 70 Вт/м2 для багатоповерхових будівель;
  • 50 Вт/м2 – для добре утеплених житлових будівель;
  • 30-40 Вт/м2 – для промислових приміщень.

Для регіонів, де взимку температура опускається до -30°С і нижче, прийнято інші норми теплової потужності:

  • 173 -177 Вт/м2 - для одноповерхових та двоповерхових будинків;
  • 97-101 Вт/м2 – для багатоповерхівок.

Якщо відома тільки опалювальна площа, спочатку роблять розрахунок необхідної потужності котла, а потім переходять до характеристик насоса. Виходячи з площі опалювального приміщення (S, м2), потужність котла (N, Вт) обчислюється як:

N = S * R

R – коефіцієнт теплової потужності, Вт/м2 (див. вище).

Відповідно, витрата визначатиметься як:

Q = N котла / (t1 - t2) = (Sпом. * R) / (t1 - t2) = 0,86 R / (t1 - t2)

Де: Q – витрата насоса, м3/год;

R – коефіцієнт теплової потужності, Вт/м2;

t1-t2 - різниця температур на вході та виході з котла, °С.

Інші характеристики циркуляційних насосів

Перед тим, як купити насос для опалення, врахуйте, що він може бути розрахований не на воду, а на інші види теплоносіїв (етиленгліколь, пропіленгліколь, етанол, метанол, суміші).

Мають значення також тип та діаметр кріплення - залежать від діаметра труб, місця встановлення тощо.

Тип ротора . Циркуляційні насоси бувають з мокрим та сухим ротором. Насоси із сухим ротором мають вищий ККД, але менший термін служби. Навпаки, насоси з мокрим ротором служать довше, але мають менші показники ККД.


Автор: Квітченко Є. ( Спеціально для PROFIMANN )



Підібрати та купити циркуляційний насос

PROFIMANN - (067) 101 - 13 -71

ТЕЛЕФОНУЙТЕ, ПРО ЦІНУ ДОГОВОРИМОСЯ!


Коментарі

Не знайдено дописів

Код: 4032956
Циркуляційний насос WILO Star-RS 25/6-180 (4032956)
  • Знято з виробництва
Циркуляційний насос WILO Star-RS 25/6-180 (4032956)
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: 4094258
Циркуляційний насос WILO Star-RS 25/8 (4094258)
  • Знято з виробництва
Циркуляційний насос WILO Star-RS 25/8 (4094258)
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: INM-40-125-037
Насос циркуляційний типу In-line Mas Daf INM 40-125 | 0,37 | сухий ротор
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: 2066132
Циркуляційний насос WILO TOP-S 30/10 EM (2066132)
  • Знято з виробництва
Циркуляційний насос WILO TOP-S 30/10 EM (2066132)
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: 4179660
Насос циркуляційний WILO Yonos PICO 25/1-8-130
  • Знято з виробництва
Насос циркуляційний WILO Yonos PICO 25/1-8-130
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: 2104226
Насос циркуляційний WILO Stratos 30/1-4
  • Знято з виробництва
Насос циркуляційний WILO Stratos 30/1-4
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності