балансувальний клапан в опалювальній системі

Основою комфортного мікроклімату та оптимальної температури у будь-якому приміщенні в холодну пору року є система опалення. Облаштування даної системи в будівлі або приватному будинку може мати істотні відмінності, які залежатимуть від конструкції, типу, складності та структурних компонентів системи. Однак головне завдання будь-якої опалювальної системи незмінно одне - підтримувати найбільш комфортну температуру в приміщенні при оптимальних витратах. Порушення та проблеми в опалювальній системі здатні не тільки спричинити незручності для мешканців, а й призвести до суттєвих матеріальних витрат через комунальні рахунки, що збільшилися.

Система опалення передбачає такий принцип роботи, де теплоносій переноситься від одного її вузла до іншого. Завдяки циркуляції теплоносія через опалювальний прилад, наприклад, радіатор або конвектор, відбувається основний обігрів всього приміщення. Однак, насправді дана схема роботи не завжди працює правильно, так як облаштування опалювальної системи ідеально тільки на проектній документації.

У ході експлуатації показники тепловіддачі можуть помітно знижуватись – падає тиск води в трубах, і температура змінюється. Це спричиняє проблеми з рівномірним розподілом теплоносія по всій системі. У результаті в одній з кімнат квартири або будинку може бути дуже висока температура для комфортного перебування мешканців, а в іншій - дуже низька. Нерівномірний розподіл теплоносія по трубах здатний виправити простий балансувальний клапан у системі опалення.

Балансувальний клапан - що це і чому він вам потрібний?

Балансувальний клапан для систем опалення

Балансувальний клапан, який також називають балансувальним вентилем – різновид трубопровідної запірно-регулюючої арматури. Цей елемент є важливою допоміжною деталлю в системі опалення. Головне завдання, яке виконує даний пристрій – забезпечення необхідної витрати теплоносія на кожному окремому споживачі для ефективної роботи всієї системи, що дозволяє знизити витрати на енергоресурси і викиди СО2 в атмосферу.

Кожна система опалення має бути правильно налагоджена (збалансована), а реальні показники тепловіддачі мають збігатися з розрахунковими. В іншому випадку витрата теплоносія помітно збільшиться, що спричинить додаткові витрати. Балансувальний клапан зараз можна назвати найпростішим і найзручнішим вирішенням цієї проблеми. Зовні такий клапан схожий із простим ручним кульовим краном. Однак при цьому він дозволяє більш плавно регулювати витрати теплоносія. Балансувальний клапан дає можливість суттєво оптимізувати витрату теплоносія як джерела тепла на кожному споживачі, забезпечити його рівномірний розподіл і рух у системі.

Балансувальний клапан - стандартна конструкція

Балансувальний клапан для систем опалення має просту конструкцію, що складається з ручного вентиля, що дозволяє контролювати регулювання потоку теплоносія. Механізм регулювання також доповнюється двома штуцерами, які служать для:

  • вимірювання величини вхідного та вихідного тиску на клапані, що дозволяє виміряти точну поточну витрату;
  • приєднання капілярної трубки та її правильної роботи разом з іншими вузлами конструкції.

Конструкція балансувального крана

До балансувального вентиля прикладається інструкція, де можна знайти спеціальний графік або таблицю, за допомогою яких можна визначити потрібне значення налаштування на рукояті клапана, яке відповідатиме певній витраті через клапан. На основі цих даних ми можемо налаштувати необхідну витрату на споживача, щоб отримати максимально комфортні умови в приміщенні.

Принцип роботи балансувального вентиля

У балансувального клапана принцип роботи досить простий. Регулювальний маховик клапана дозволяє плавно змінити розмір прохідного перерізу. За рахунок цього змінюється перепад тиску на клапані, а отже, змінюється і витрата на тій ділянці трубопроводу, де встановлений клапан. За допомогою такого балансування системи опалення можна досягти її найефективнішої роботи, домогтися зниження витрат на енергоресурси та обслуговування в процесі експлуатації.

Після налаштування витрати теплоносія, що транспортується, за допомогою балансувального клапана можна досягти оптимального рівня тепла в кожному приміщенні.

Різновиди пристроїв

На основі конструктивних відмінностей типу системи опалення (однотрубна/двотрубна, з постійною витратою або зі змінною витратою) можна класифікувати балансувальні клапани. Так виділяють:

  1. Ручні балансувальні клапани.
  2. Автоматичні балансувальні клапани.

Ручний балансувальний клапан

Ручний балансувальний клапан монтується як заміна традиційних регулювальних шайб і схожої по дії та конструкції арматури. Такий клапан призначений для роботи в системі, що характеризується постійною витратою теплоносія, що переноситься, тобто. споживачі тепла не оснащені автоматичними регуляторами температури (термостатичними головками або іншими пристроями). За допомогою ручного клапана можна як здійснювати гідравлічні налаштування, так і злити з ділянки системи теплоносій через зливний (дренажний) патрубок.

Ручний балансувальний вентиль має доступну ціну, дозволяє оперативно провести гідравлічне налаштування системи та має запірну функцію. Застосовується в однотрубних системах опалення, а також у двотрубних системах опалення з постійною витратою.


Автоматичний балансувальний клапан

Даний тип клапана несе в собі ті ж функції, що й ручний балансувальний клапан, але має деякі конструктивні відмінності – вбудований регулятор перепаду тиску, який дозволяє автономно підлаштовуватись клапану під змінні параметри витрати та перепаду тиску в системі. Зазвичай такий тип клапанів працює у парі із запірним клапаном – «клапаном-партнером», до якого підключається імпульсна трубка.

Запірний і балансувальний вентилі, що встановлюються на трубопроводі, що подає і зворотному (тут треба чітко виконувати інструкцію з монтажу кожного виробника, так як у різних виробників запірний клапан може встановлюватися як на подачі, так і на звороті; те ж стосується і автоматичного балансувального клапана), дозволяють точно налаштувати необхідну витрату теплоносія точно з розрахунковими нормами.

Приклад установки:

Приклад установки автоматичних балансувальних клапанів

Завдяки такому принципу роботи двох клапанів з'являється можливість розділити опалювальну мережу на незалежні ділянки, при чому кожна гілка зможе працювати незалежно один від одного. Регулювання витрати теплоносія, як і вирівнювання перепаду тиску, відбувається автоматично.

Однак існують і автоматичні балансувальні клапани комбінованої конструкції. У таких клапанах немає імпульсної трубки, а отже, і «клапан-партнер» вже не потрібен, і його можна замінити звичайним кульовим краном для відключення споживача від системи. Найчастіше комбіновані автоматичні клапани мають більш низьке значення Kvs та більш вузький діапазон налаштування витрати, але дозволяють додатково встановлювати приводні механізми для роботи з системами «розумний дім» та диспетчеризації.

Застосовуються автоматичні балансувальні клапани переважно у двотрубних системах із змінним витратою, тобто. в системах з автоматичними регуляторами температури споживачах (термостатичними головками).


Встановлення, налаштування та застосування клапана

Монтувати балансувальний вентиль необхідно відповідно до встановлених вимог, які ви знайдете у посібнику з монтажу від виробника. На корпусі клапана є стрілка, його корпус необхідно встановлювати так, щоб її напрямок відповідав напряму, по якому рухається теплоносій у трубопроводі. Це потрібно для того, щоб вентиль міг забезпечувати належний розрахунковий опір.

Щоб уникнути механічних пошкоджень сідла клапана, його засмічення або заклинювання штока, в системі опалення обов'язково повинні бути встановлені "грязевики" або фільтри. Щоб запобігти небажаній турбулентності, яка тягне за собою неточні вимірювання та кавітацію, варто ставити вентиль на рівній ділянці труби, найменша довжина якої зазвичай вказується в інструкції користувача.

Порада Найпоширенішим правилом є « 10D/5D/2D ». Тобто: ділянка труби повинна бути не менше 10 умовних діаметрів самої труби після насоса, не менше 5 умовних діаметрів після будь-якого гідравлічного опору (фільтр, трійник/куточок і т.д.) і не менше 2 умовних діаметрів після самого клапана.


Налаштовувати балансувальний клапан варто обов'язково за допомогою розрахункової таблиці, що додається до пристрою, де вказані дані про перепади тиску та витрати теплоносія. Також для цього можна використовувати вимірювальний прилад. Однак первинний розрахунок витрати і параметрів користувача завжди треба виконувати ще на початковому етапі проектування всієї опалювальної системи.

На ринку можна знайти багато моделей балансувальних кранів, через що їх конструкція може відрізнятись від виробника до виробника та включати різні допоміжні елементи. До виробів відомих брендів, таких як Honeywell або Danfoss , можна підключити вимірювальні прилади, які здатні швидко визначати витрату теплоносія, що суттєво спрощує процес налаштування.

Балансувальні клапани даних виробників відрізняються високою якістю складання та надійністю, завдяки відмінній якості матеріалів вони здатні прослужити не один десяток років. За рахунок точного налаштування клапани від Honeywell або Danfoss дозволяють підтримувати оптимальний мікроклімат у кожній кімнаті в будинку, уникаючи стрибків тиску теплоносія у трубопроводі та нерівномірного його розподілу. Купити балансувальні клапани Honeywell або Danfoss з доставкою по Україні ви можете вже зараз у нашому інтернет-магазині – наші консультанти допоможуть вам підібрати відповідний пристрій саме під вашу систему опалення.


Підібрати та купити балансувальний клапан

PROFIMANN - (067) 101 - 13 -71

ТЕЛЕФОНУЙТЕ, ПРО ЦІНУ ДОГОВОРИМОСЯ!


Коментарі

Не знайдено дописів