Насоси для поливу

На сьогодні в Україні представлено близько сотні брендів насосного обладнання із понад сорока країн. Зорієнтуватися у такому розмаїтті покупцю буває непросто, і це призводить до необґрунтованих витрат або невдалого придбання. Адже для того, щоб правильно вибрати насос для поливу, необхідно відповісти лише на кілька питань.

Основні робочі параметри: продуктивність та натиск

Щоб відповісти на запитання, слід розрахувати насос.

Продуктивність

Це кількість рідини, що перекачується за одиницю часу. У наших кліматичних умовах необхідно від 3 до 6 л води на 1 м2 зрошуваної площі (при струменевому поливі під корінь або розбризкуванні).

приклад приклад.

Для городу площею 4 сотки (400 м2) потрібно 1200 – 2400 л. Полив зазвичай триває не більше години, отже, продуктивність насоса повинна бути на рівні 1,5 - 2,5 м2/год.


Натиск

Це відстань по вертикалі, на яку насос здатний подати воду. Для занурювальних моделей це практично те ж саме, що і висота підйому, для поверхневих насосів це два різних поняття. Натиск обов'язково вказаний у характеристиках товару. Але це відстань по вертикалі ... На практиці ж шлях від джерела до крайньої точки розбору - це чергування вертикальних, горизонтальних і похилих поверхонь.

Щоб розрахувати реальну потужність, 1 м вертикалі вважається рівним 10 м по горизонталі.

приклад приклад.

Напір 14 м означає, що заввишки такий насос може підняти воду на 14 м, а по горизонталі перемістити на 140 м.

Врахувати всі нерівності та нахили рельєфу простому людині досить складно. Тому при розрахунку насоса для місцевості з перепадами по висоті, до розрахункової величини тиску додають ще 40 - 60%.

Протяжність трубопроводу та падіння тиску на стиках та поворотах теж слід врахувати. Зазвичай компенсації цих втрат до розрахункової величині напору додають ще 20%.

приклад приклад.

Потрібно розрахувати напір насоса для поливу городу, що знаходиться на відстані 50 м від джерела з перепадом по висоті 4 м. Глибина підйому – 11 м.

1) Вважаємо відстань по вертикалі: 11 м + 4 м = 15 м;

2) Вважаємо натиск по горизонталі: 50 м: 10 = 5 м;

3) Підсумовуємо: 15 + 5 = 20 м – це розрахунковий тиск.

4) Робимо виправлення на гідравлічні втрати: 20 х 1,2 = 24 м;

5) Вносимо коригування на ухил: 24 х 1,5 = 36 м.

Відповідь: Напір насоса має бути не менше 36 м.


Призначення обладнання

В агротехніці існує кілька методів поливу: струменевий під корінь, під корінь краплинний, верхній – за допомогою розбризкувача. Вибір способу зрошення залежить від типу ґрунту, вирощуваних культур, зрошуваних площ і навіть від регіональних та кліматичних особливостей.

Методи поливу

При цьому кожен тип поливу має свою специфіку та потребує конкретного насосного обладнання.

Очевидно, що насос для поливу городу навряд чи вдасться використовувати для великих сільгоспів. площ - не дозволять продуктивність та потужність. Однак є насос для поливу полів (промисловий насос).

Так само насос для зрошення «під корінь» струминним методом далеко не завжди може використовуватися як насос для краплинного поливу: для струминного зрошення в пріоритеті продуктивність, а для краплинного – натиск.

Насос для автополиву газону методом розбризкування повинен володіти хорошим співвідношенням продуктивності та напору, а також автоматикою. Інакше його застосування буде позбавлене будь-якого сенсу. І т.д.

Характеристики джерела

  • Вода для поливу не повинна бути кришталево чистою. Головне, щоб у ній не було хімічно агресивних та отруйних сполук. Механічні домішки не шкодять рослинам, проте можуть згубно позначатися на роботі насоса. Тому, вибираючи поливний насос, важливо звернути увагу на таку технічну характеристику як максимально допустимий розмір включень і наявність фільтрів.
  • Дебіт джерела, тобто. кількість води, що виробляє джерело в одиницю часу. Якщо продуктивність насоса виявиться вищою за цей показник, джерело періодично осушуватиметься, і без належного захисту (від сухого ходу і перегріву) мотор просто згорить.
  • Відстань джерела від поливних площ. Що далі джерело, то більшу потужність повинен розвивати насос. Докладніше про розрахунок напору поговоримо трохи пізніше.
  • Глибина залягання та висота підйому. Водяний насос для поливу може належати до однієї з трьох великих груп обладнання: поверхневі, занурювальні та дренажні насоси. Кожен із них призначений для різних резервуарів та умов подачі води. До цього питання теж повернемося окремо (див. Розрахунок насоса).

Наявність джерела електроенергії

Найпоширеніший вид насосів – це електронасос. Тут циркуляція води здійснюється електродвигуном, а джерелом енергії є електромережа. На дачі та на присадибній ділянці, у теплиці та на фермерських угіддях – скрізь, де є електроенергія, використовують електропомпу.

Але якщо електропостачання відсутнє, на допомогу аграрію приходить мотопомпа.

Простота встановлення та зручність експлуатації

Занурювальні моделі надійні, продуктивні, створюють великий натиск. Однак їх установка пов'язана з технічними складнощами, та й на зиму такий пристрій доводиться демонтувати.

Поверхневі та дренажні моделі не такі вибагливі, їх легко монтувати, можна переносити з місця на місце, проте очікувати від них чудес продуктивності не доводиться.

Діаметр підключення. Друга характеристика, оскільки завжди існує можливість встановити перехідник між трубами і патрубками насоса. Однак, щоб подібна потреба не стала неприємною несподіванкою, звернемо на цей нюанс увагу.

Рівень шуму. Якщо у Вас не найтолерантніші сусіди, це важливий критерій!

Вартість

І, зрештою, останній, але дуже важливий фактор вибору – вартість. Фахівці практично одностайні: при покупці побутових водяних насосів для поливу орієнтуватися лише на фірму-виробника не варто. Набагато важливіше, щоб робочі характеристики відповідали завданням.

Замовляти моделі рідкісних брендів теж небажано: навіть за незначної поломки знайти деталі для ремонту буде важко.

При покупці вітчизняних товарів таких проблем, напевно, не виникне. Насоси того ж таки Харківського виробництва за якістю нічим не поступаються імпортним аналогам, але коштують у півтора – два рази дешевше. Із заводською гарантією та з комплектуючими питань, як правило, не виникне. Треба сказати, що у Харкові зараз зосереджено величезну кількість виробничих ліній зі збирання насосного обладнання, тому тут можна знайти товар для будь-яких агротехнічних потреб.


Коментарі

Не знайдено дописів