Мембранний редуктор тиску води: порівнюємо з поршневими моделями, шукаємо оптимальний варіант

При проектуванні системи водопостачання нерідко доводиться вирішувати проблему надлишкового тиску в трубопроводі, що подає. Для цього використовують спеціальні пристрої – редуктори. За типом клапанного механізму вони діляться на великі групи, і покупцю доводиться робити вибір: «Редуктор тиску: мембранний чи поршневий?» Про те, як вибрати найнадійніший регулятор тиску для конкретних умов, коротко – у статті нижче.

Редуктор тиску води: мембранний чи поршневий?

Однозначної відповіді питання: «Який найкращий редуктор?» - Ні і бути не може. Багато залежить від конкретних завдань та умов експлуатації, жорсткості води та фінансових можливостей покупця. Щоб визначитися, давайте коротко ознайомимося із пристроєм регуляторів тиску.

Усі знижувальні регулятори тиску діють за принципом компенсації зусиль. Ширина просвіту клапана залежить від дії двох сил:

  • сили пружності пружини, спрямованої на відкриття клапана,
  • тиску рідини на виході з редуктора, що діє протилежно.


Таким чином, чим сильніший тиск води, тим меншим стає просвіт клапана.

У мембранних регуляторах (редукторах) тиску вода та пружина надають дію на мембрану, а та, у свою чергу, - на шток клапана. У поршневих регуляторах загальний принцип той самий, тільки замість мембрани тут, відповідно, поршень.

Регулятор тиску мембранний має ряд особливостей:

Висока порівняно з поршневими моделями ціна. Це, мабуть, головний недолік мембранних регуляторів. Однак у більшості випадків він з лишком компенсується перевагами мембранних моделей. До них можна віднести такі пункти:

  1. Низька похибка налаштування. З цієї точки зору найкращі редуктори тиску води – мембранні, оскільки для регульованого пристрою цей критерій є найбільш значущим.
  2. Надійність. На відміну від мембранних, поршневі моделі часто засмічуються механічними частинками, що у воді, поршень може заклинити. Тому перед поршневим редуктором обов'язково встановлюють фільтр грубої очистки . Якщо такого фільтра немає, можна впевнено стверджувати: надійний редуктор тиску води – це мембранний редуктор.
  3. Стійкість до хімічних домішок. Для води з підвищеним вмістом солей жорсткості (розчинних сполук кальцію та магнію) доцільно купити саме мембранну модель. Справа в тому, що в твердій воді з часом утворюється велика кількість нерозчинних сполук, які, у свою чергу, механічно забивають поршень. Фільтр грубої очистки в даному випадку безсилий.

Щоб визначити, яка вода у Вас у джерелі, найкраще замовити аналіз у спеціальній лабораторії. Але якщо такої можливості немає, можна орієнтуватися на такі моменти:

  • Жорсткість поверхневих вод зазвичай нижча, ніж підземних. Так, у річковій воді залежно від сезону буде 0,5 – 4,5 одиниць жорсткості. Це м'яка вода та вода середньої жорсткості, поршневого регулятора буде достатньо. Можна не переплачувати.
  • Жорсткість підземних вод зазвичай коливається не більше 8,0 – 10,0 одиниць, зрідка показники досягають 15,0 – 20,0. Це жорстка і дуже жорстка вода, отже без мембранного редуктора не обійтися.


Є мембранні регулятори і слабке місце – власне, мембрана. Її, звичайно, не заклинить, але при великих навантаженнях вона може просто тріснути. Таким чином, зносостійкість мембранних регуляторів тиску нижча, ніж поршневих.

Технічні та експлуатаційні критерії вибору редукторів тиску води

Незалежно від того, який редуктор тиску – поршневий чи мембранний – Ви вибрали, обов'язково зверніть увагу на наступні моменти:

  • Діаметр різьблення підключення. Найчастіше зустрічаються моделі з приєднанням 1/2" та 3/4". Однак існують редуктори з різьбленням 1″, 1 1/4″, 1 1/2″ і 2″.
  • Пропускна здатність залежить від споживання води. Коливається в межах від 2,4 до 120,0 м куб.
  • Відповідаючи на запитання, який редуктор тиску кращий, врахуйте: важливим є не тільки пристрій клапанного механізму, але й можливість працювати в статичному або динамічному режимі. Якщо передбачається використання редуктора за умов постійної протоки води, достатньо динамічного регулятора. Якщо розбір води коливається, важливо, щоб редуктор був розрахований на статичний режим .
  • Коефіцієнт редукції , тобто. максимальний перепад тиску на вході та на виході не повинен перевищувати значення в 2,5 рази. Інакше може виникнути явище кавітації, що завжди небажано. Таким чином, якщо, наприклад, тиск в трубопроводі, що подає 15,0 атм., то на виході за допомогою одного редуктора можна отримати в кращому випадку 6,0. Щоб отримати оптимальні для побутових приладів 2,5-3,0 атм., краще використовувати систему з двох редукторів.
  • Монтажний напрямок . Редуктор може бути розрахований на вертикальне або горизонтальне встановлення. Існують також універсальні моделі.

Таким чином, найкращі редуктори тиску води – це пристрої, які відповідають вимогам конкретної ситуації. У вітчизняних реаліях вибір редуктора тиску мембранного типу зазвичай є виправданим. Так, для твердої води такий редуктор – найкраще рішення. Крім того, мембранний редуктор можна встановлювати без додаткових фільтрів, покупка яких найчастіше зводить нанівець низьку вартість поршневих моделей.


❓ Шукаєте де купити мембранний редуктор тиску води?

✔️ На сайті ᐉ Profimann.com.ua можна купити Мембранні редуктори води за найкращою ціною з доставкою по Україні або самовивозом в Києві. Тут Ви можете ознайомитися з актуальними цінами, читати відгуки, вибрати за технічними характеристиками або отримати безкоштовну консультацію нашого фахівця за телефоном (067) 101-13-71 або через онлайн чат.

❓ Якого виробника ви порадите?

✔️ Ми радимо звернути увагу на: Регулятори тиску Honeywell (Німеччина)

Коментарі

Не знайдено дописів

Код: D06F-1/2A
-25%
  • Хіт продажів
Код: D06F-1/2B
-25%
  • Хіт продажів
Редуктор тиску Honeywell D06F-1/2B
4576.77 3 432.69 ГРН
Код: D04FM-1/2A
-30%
  • Хіт продажів
Код: D05FS-1/2A
Редуктор тиску води Honeywell D05FS-1/2A -25%
  • Хіт продажів
Редуктор тиску води Honeywell D05FS-1/2A
3349.04 2 511.67 ГРН
Особливості: настроювальна шкала на ручці
Код: 149B7209
Danfoss 7BIS Редуктор зниження тиску ДУ 15 | 1/2" | PN 16 (149B7209)
3 818.00 ГРН
Робоч. середовище: вода, повітря, мазут, нейтральні гази