Види свердловинних насосів

Вирішуючи проблему водозабезпечення приватного будинку чи дачі, потрібно насамперед визначитися, як глибоко залягає вода на ділянці. Якщо до неї трохи більше 5-8 м, досить буде поверхневого насоса. Однак у випадку, коли до води більше десятка метрів, оптимальним рішенням стане свердловинний насос занурювального типу. Свердловинні насоси необхідні для того, щоб забезпечувати безперебійне подання води для дачної ділянки, приватного будинку, підприємства або будь-якого іншого об'єкта нерухомості. Щоб процес подачі води був найефективнішим, вибирати такі пристрої потрібно за низкою критеріїв.

Зміст:

Як вибрати свердловинний насос

вибрати свердловинний насос

Свердловинний насос дозволяє досягти безперебійної подачі води в житлове та нежитлове приміщення. Щоб вибрати відповідне обладнання, необхідно брати до уваги низку важливих факторів:

  • оптимальний напір води, який має створювати працюючий пристрій;
  • необхідна продуктивність: кількість літрів води за годину;
  • правильно підібрана потужність, що вимірюється у Вт;
  • показник постійного рівня води у свердловині;
  • приблизна витрата водного ресурсу, який буде необхідний забезпечення потреб мешканців ділянки.

Всі ці вимоги дозволять легко підібрати необхідне обладнання.

Види свердловинних насосів

Щоб вибрати необхідний насос для свердловини, необхідно ознайомитись з кожним видом. Вони відрізняються за своїм принципом дії та підходять для різних ситуацій.

За принципом дії розрізняють:

  1. Глибинний відцентровий насос для свердловини.
  2. Насос глибинний гвинтовий (шнековий).
  3. Вихровий насос для свердловини.
  4. Вібраційний глибинний насос.

Насос свердловинний відцентровий

відцентровий насос для свердловини

Занурювальний відцентровий насос для свердловини – це сучасне обладнання, яке може працювати і з піщаними, і з артезіанськими свердловинами. В основі конструкції колесо, що має, як правило, вигнуті лопаті. Колесо жорстко закріплене на валу і поміщене в корпус (частіше равликоподібної форми). Коли двигун надає руху вал з колесом, рідина всередині корпусу починає теж обертатися і виштовхується відцентровою силою до периферії. Там створюється зона підвищеного тиску, під впливом якого вода проштовхується вздовж стінок корпусу у напрямку від патрубка, що всмоктує, до напірного. У центрі виникає зона розрідження, куди втягується наступна “порція” води - через всмоктувальний патрубок. "Порція", звичайно, умовна, оскільки процес насправді безперервний.

Типи відцентрових моделей:

  1. Одноступінчасті та багатоступінчасті (залежно від кількості робочих коліс).
  2. Вертикальні та горизонтальні (залежно від положення робочого колеса).
  3. З "сухим" та "мокрим" ротором.

У перших з рідиною контактує тільки робоче колесо, ротор і вся приводна частина конструкції герметично ізольовані від води. Це дозволяє встановити кілька робочих коліс, що суттєво підвищує ефективність насоса, але збільшує енергоспоживання та потребує додаткового охолодження ротора. У пристроях з “мокрим” ротором, рідина, що перекачується, вільно обтікає і колесо, і ротор, охолоджуючи і змащуючи їх.

Відцентрові насоси, в цілому, менш вимогливі до чистоти рідини, що перекачується. Більшість моделей допускається вміст невеликих абразивних частинок діаметром 0,1-0,2 мм.

Діаметр свердловини для відцентрового насоса типу становить 80 -160 мм, висота підйому в середньому від 60 до 135 м.


Гвинтові свердловинні насоси

Гвинтові свердловинні насоси

Гвинтові насоси для свердловини універсальні: можуть працювати як у вертикальному, так і горизонтальному положенні, а значить, можуть бути використані не тільки в свердловинах, але і в колодязях, і в інших джерелах.

В основі гвинтового свердловинного насоса - шнековий вал (архімедів гвинт, ротор), який, обертаючись, створює розрідження у патрубка, що всмоктує, і переміщає деяку порцію рідини в бік нагнітального патрубка.

Шнек може мати циліндричну або конічну форму, формі шнека відповідає форма корпусу.

Зустрічаються одно-, дво- та тригвинтові моделі:

  1. Одногвинтові моделі здатні перекачувати найрізноманітніші рідини – будь-якої в'язкості, з будь-якою кількістю абразивних домішок (наприклад, піску). Для чистої води такий насос теж можна застосувати.
  2. Двогвинтові моделі використовують, в основному, для перекачування солоної та мінеральної води (у тому числі і бульбашки повітря, що містить). Для чистої прісної води такий насос також підійде.
  3. Тригвинтові моделі - високоефективні для перекачування тільки чистої прісної води, а також для в'язких рідин, які не містять абразивних домішок.

Діаметр свердловини: 65 – 140 мм, глибина підйому – понад 100 м.

Вихрові свердловинні насоси

Вихрові свердловинні насоси Вихрові насоси свердловин можуть викачувати воду під великим натиском. Вони рідина рухається не прямо, як і інших різновидах, а спіралевидно. Такі моделі ідеально підходять для поливу садів та городів.

Конструктивно вихровий насос є колесом, закріпленим на валу і оснащеним лопатями. При цьому діаметр колеса лише трохи менше внутрішнього діаметра корпусу, тому зазор між ними зовсім маленький (але достатній для того, щоб рідина ковзала по дотичній до площині обертання колеса). Фізичний принцип роботи полягає в тому, що на воду всередині корпусу діють відразу дві основні сили: відцентрова (вода обертається разом з колесом) і сила пазів, що всмоктує, між лопатями колеса.

При обертанні колеса на лопатках виникають “вихори”, оскільки вода швидко рухається то одному, то іншому напрямку. Це і дало назву вихровим насосам. Саме цей рух "туди-сюди" і створює додатковий тиск у нагнітальному патрубку (від трьох до семи разів у порівнянні з відцентровим насосом того ж діаметра з тією самою частотою обертання колеса).

По суті, це і є головна перевага вихрових насосів: з їх допомогою можна отримати хороший напір води навіть за дуже незначного її обсягу (зручно при використанні джерела з невеликим дебітом).

Головна умова експлуатації (вона і головний недолік) - рідина має містити дрібних частинок, які можуть пошкодити механізм. Справа в тому, що освіта "вихорів" істотно підвищує тиск не тільки на виході, але і всередині корпусу, і багаторазово посилює шкідливу дію кожної піщинки, кожного (нехай навіть ледь помітного оку) камінчика.

Діаметр свердловини від 80 мм, висота підйому до 100м.

Вібраційні глибинні насоси

Вібраційні глибинні насоси

Вібраційні насоси для свердловин - умовно свердловинні насоси, оскільки для свердловин у вапнякових і піщаних грунтах вібраційний насос непридатний. У більш стійких до вібрації породах, а також у колодязях та природних водоймах застосування даного типу обладнання виправдане та доцільне.

Вібраційні насоси - це найпростіші, і тому надійні, нескладні в експлуатації та ремонті пристрою. Складаються з корпусу, електромагнітної котушки та вібраційного механізму. Останній є конструкцією з металевого якоря, гумового амортизатора і системи шайб, що регулюють. З амортизатором повідомляється мембрана, яка розділяє простір на дві камери: накопичувальну та камеру нагнітання тиску рідини.

Працює система просто: коли насос увімкнений в мережу, електричний струм надходить на котушку, там виникає електромагнітне поле, під впливом якого якір притягується до котушки. Якір з'єднаний з амортизатором, той – з мембраною; при коливанні якоря коливається і мембрана, змінюючи по черзі об'єм накопичувальної та нагнітальної камер. При цьому створюється перепад тиску, завдяки чому відбувається рух рідини. Коливання якоря дуже приватні, хід маленький, тому робота такого механізму виглядає як вібрація, звідки і походить назва.

Діаметр свердловини: 85-120 мм. Висота підйому - зазвичай близько 50 м-коду.

Гідності й недоліки

Відцентрові

Гвинтові

Вихрові

Вібраційні







Переваги

• велика різноманітність, що дозволяє підібрати пристрій практично для будь-яких умов;

• відносна простота конструкції;

• стабільність і безперервність потоку рідини, що подається;

• компактні розміри та порівняно невелика вага при високій продуктивності;

• тривалий термін експлуатації.

• рівномірне подання рідини;

• здатність до роботи з густими речовинами та суспензією;

• низький рівень шуму;

• висока гідравлічна потужність;

• здатність до самоусмоктування;

• конструкція, зручна для ремонту.

• з їх допомогою можна отримати хороший напір води навіть за дуже незначного її обсягу (зручно при використанні джерела з невеликим дебітом).

• простота та надійність конструкції;

• малі розміри та вага;

• низьке енергоспоживання;

• можливість встановлення як для верхньої огорожі води (дозволяє отримувати чисту воду і не вичерпувати свердловину), так і для нижньої (якщо потрібно осушити колодязь, водойму, ємність повністю);

• дуже демократична ціна;

можливість ремонту своїми руками.








Недоліки

• висока чутливість до “сухого ходу”;

• швидке зношування при контакті із забрудненими рідинами (крім спеціально розрахованих на це моделей).

• неможливість регулювання робочого об'єму;

велика маса.

• рідина повинна містити дрібних частинок, які можуть пошкодити механізм;

• відносно висока вартість;

• висота підйому до 100 м-коду.

• можливість використання лише у стійких ґрунтах (не в пісковиках, не у вапняках);

• відносно короткий термін життя (зазвичай 2-3 роки);

• чутливість до “сухого ходу”;

• невисока продуктивність (в середньому в 3-4 рази нижча, ніж у відцентрових насосів) та гідравлічна потужність. Втім, для свердловин з малим дебітом це чудове рішення;

• висота підйому – до 50 м.

Підсумок

Ціни на насосне обладнання в Україні, в принципі, відповідають світовим тенденціям. Серед свердловинних моделей найдешевшими є вібраційні, за ними слідують відцентрові та шнекові, і найдорожчими за аналогічної продуктивності будуть вихрові моделі. Але це умовно, оскільки вибір визначається як потужністю і продуктивністю агрегату, а й величезною кількістю інших чинників.

Так чи інакше, але на сьогодні продажі різного насосного обладнання у світі стрімко зростають. Ймовірно, це пов'язано з дедалі більшою популярністю заміського способу життя. Наша країна – не виняток. Таким чином, купити насос для свердловини в Україні вже не важко. Важливо лише правильно зорієнтуватися в нескінченному розмаїтті моделей і не помилитися за ціною.

Коментарі


векторный частотный преобразователь c2000 - innovert частотник купить, панель оператора сенсорная
CharlesBug 20/04/2024, 17:18
Код: 4SR6/31
Насос свердловинний Pedrollo 4SR6/31 4" 4 кВт 400В
Зв'яжіться з нами за ціною
Тип насоса: відцентровий
Немає у наявності
Код: 4SR10/41
Глибинний насос Pedrollo 4SR10/41 4"
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: 107203266
Код: 101671370
Код: 101671380
Код: 101661190
Код: 96510142
Свердловинний насос Grundfos SQE 1-65 (96510142) -15%
Код: 96510147
Свердловинний насос Grundfos SQE 1-140 (96510147) -15%
Код: 96510190
Свердловинний насос Grundfos SQ 1-65 (96510190) -15%
Код: 96510211
Свердловинний насос Grundfos SQ 5-15 (96510211) -15%