За відсутності централізованого водопостачання мешканцям приватних будинків доводиться вирішувати питання щодо забезпечення водою самостійно. Це стосується багатьох власників дач і заміських котеджів. Раніше, до появи потужної бурової техніки, копали колодязі. Колодязна вода дуже часто не годиться для пиття, оскільки береться з верхівки або найближчого до поверхні водоносного горизонту.

Основні види джерел

Буріння артезіанської свердловини – справа днів, а чи не годин. Щоб дійти до вапняку, потрібен час. Коли вода проходить через ґрунт 50-100 метрів, вона повністю очищається від сторонніх речовин, пов'язаних із діяльністю людини: добрив, вкраплень нафтопродуктів тощо.

Є ще свердловини на пісок , які за кілька годин буряться на глибину близько 20 метрів. Якість води першого водоносного горизонту зазвичай неважлива, але таке джерело обійдеться дешевше за глибоку криницю.

артезіанські свердловини

Якість води та ціна питання

Якість води покращується в міру заглиблення у ґрунт. Що стосується вартості робіт, виходить, що при однаковій глибині колодязь обходиться дорожче , але їх копають на 10, максимум - на 20 метрів, а при бурінні свердловини артезіанської зазвичай заглиблюються на 40-100 метрів, тому артезіанське джерело - найдорожче рішення. Чому люди замовляють буріння до вапняку та віддають за це великі гроші? Їх приваблює висока продуктивність свердловин, якість та стабільні цілорічні обсяги води.

Облаштування

Компанії, що працюють у сфері автономного водопостачання, пропонують два способи облаштування свердловини: літній та зимовий. Перший підходить для дачі, яка пустує взимку, друга – для будинку, призначеного для постійного проживання. Розглянемо переваги та недоліки цих варіантів.

Літнє облаштування

Такої технології зазвичай вдаються, коли бурять неглибоку свердловину на пісок. Тобто, спочатку ставиться завдання отримати воду з невеликими витратами. Великих сум витрачати не потрібно. Економія досягається за рахунок відсутності:

  • кесона та земельних робіт, які потрібні при його облаштуванні;
  • прокладання водопроводу в будинок, хоча тут можливі варіанти.

Система літнього водозабезпечення складається з наступних елементів:

Оголовок служить кришкою свердловини, захищає її від забруднень. Система працює у напівавтоматичному режимі . При подачі електроенергії на насос із труби тече вода.

Порада


Зверніть увагу! Пряме підключення через кульовий кран неприпустимо, оскільки свердловинний насос не повинен чинити тиск на закритий кран, інакше вийде з ладу!

Для роботи в зимовий час така система не пристосована, оскільки вода за негативних температур у трубах замерзне. Ближче до холодів потрібно злити воду , яка залишилася в трубі над насосом, сама вона не стіче через зворотний клапан . У деяких випадках насос на зиму дістають поверхню. Цим доводиться займатися, якщо при облаштуванні свердловини не передбачили зливу води.

Цілорічне користування

Кесони

Для цілорічного користування найкращим варіантом буде артезіанська свердловина. Щоб взимку труби не перемерзли, нижче за глибину промерзання грунту встановлюють адаптер і заводять воду в будинок по пластиковій трубі, прокладеній на глибині близько 1,5-2 метра. Для використання автоматики (відкрив кран – потекла вода) встановлюють гідроакумулятор . Часто облаштовують кесон – конструкцію, що нагадує неглибокий, але досить об'ємний водопровідний колодязь.

Існує два типові рішення:

  1. Без кесона. Гідроакумулятор встановлюється всередині будинку, наприклад, в котельні або підвалі, що не промерзає.
  2. З кесоном . У цьому випадку у дворі копається невеликий котлован для кесона з гідроакумулятором. У будинок під землею заводиться водопровідна труба.

Такими є типові варіанти водозабезпечення приватного будинку за допомогою свердловини.

Коментарі

Не знайдено дописів

Код: CAM100HL/20
Насосна станція Speroni CAM 100 HL | 20 л -10%
Насосна станція Speroni CAM 100 HL | 20 л
11080.00 9 972.00 ГРН
Об'єм: 20 л
Код: CAM88HL/20
Насосна станція Speroni CAM 88 HL | 20 л -10%
Насосна станція Speroni CAM 88 HL | 20 л
11720.00 10 548.00 ГРН
Об'єм: 20 л
Код: 4SR4/14-PD
Насос свердловинний Pedrollo 4SR4/14 4"
10 218.00 ГРН
Немає у наявності
Код: 4SR6m/9-PD
Глибинний насос Pedrollo 4SR6m/9 4"
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: 4SR6/9-PD
Глибинний насос Pedrollo 4SR6/9 4"
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: 4SR8/9-PD
Насос свердловинний Pedrollo 4SR8/9 4"
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: 101661100
Код: 101661150
Код: 101661210