Статьи и новости

Нестабільний тиск – бич централізованих систем водопостачання. Знайомі із проблемою і власники приватних будинків. І в багатоповерхівках, і в котеджах через різкі перепади напору води течуть труби, ламається сантехніка. Регулятор тиску в квартирі або приватному будинку може повністю вирішити цю проблему. Що ж потрібно знати щоб вибрати редуктор тиску води ?

Різновиди

Побутові редуктори тиску води є пристроями прямої дії. Жодних датчиків та регуляторів у їх конструкції не передбачено. Побутові регулятори відносяться до регуляторів на кшталт «після себе».

За конструкцією розрізняють:

  • Нерегульовані моделі. Сюди відносять проточні редуктори. Зниження відбувається за рахунок поділу вхідного потоку на безліч дрібніших всередині корпусу редуктора. Величина тиску після регулятора визначається при виготовленні пристрою (найчастіше 3,0 атм.).
  • Регулювальні редуктори тиску. Це поршневі та мембранні пристрої. Принцип їхньої дії схожий. Просвіт клапана залежить від взаємодії двох сил: сили пружності пружини та напору рідини на поршень чи мембрану. Чим сильніше натиск на виході, тим менше просвіт клапана. Діапазон регулювання в межах 1,5 – 6,0 атм. Поршневі моделі дешевші, але більш чутливі до якості води і менш точні. Мембранні редуктори дорожчі, але точніше і менш примхливі.

За типом навантаження редуктори бувають:

  • Динамічні – потребують постійної протоки води;
  • Статичні – підтримують тиск незалежно від аналізу.

За температурою:

  • для гарячої води;
  • Для холодної води.

Регулятор тиску води у квартирі

За будівельними нормами установка редуктора води в системах ЦВС обов'язкова при натиску в трубопроводі, що подає 4,5 атм. і вище.

Редуктор тиску води в квартирі можна встановити як на водопровід, що подає, так і перед окремими сантехнічними приладами. Наприклад, можна встановити тиск для пральної машини, бойлера , змішувача і т.д.

Якщо потік води безперервний, наприклад, на стояку або системі теплопостачання, вистачить і динамічної моделі. Але найчастіше квартирні регулятори тиску повинні бути розраховані на роботу у статичному режимі.

Редуктор тиску у квартирі краще монтувати до витратомірів. Це захистить вимірювальні прилади від надлишкового напору і запобіжить явищу «лічильника, що плаче».

Редуктори в приватному будинку та на дачі

У системах індивідуального водопостачання основне лихо - гідроудари, що виникають при автоматичному включенні та вимкненні головного насоса. Щоб нівелювати їх, встановлюють редуктори, частіше статичні.

У системах індивідуального опалення регулятори встановлюють перед циркуляційним насосом . Оскільки циркуляція теплоносія в контурі опалення відбувається безперервно, можна обмежитися динамічною моделлю редуктора.

Для підвищення ефективності систем поливу та зниження витрати води також використовують редуктори. Найчастіше – проточні. Відсутність регулювання тут не є недоліком, а ось довговічність, надійність та низька ціна – це великий плюс.

Технічні характеристики

Перш ніж купити та встановити регулятор тиску води у квартирі, важливо з'ясувати наступне:

  1. Діаметр підключення . У маркуванні цей параметр може бути позначений як ДУ (діаметр умовний) або DN (діаметр номінальний). В Україні продаються редуктори з маркуванням обох типів. Наприклад, ДУ15 вказує на редуктор для труб 15 мм, а 1∕2" - розмір різьблення - півдюйма, відповідно.
  2. Номінальний тиск. Позначається як РУ (атм.) або PN (МПа). Наприклад, РУ16 – пристрій розрахований на 16 атм., а ДУ15РУ16 – діаметр труби 15 мм, тиск 16 атм. Такий редуктор підійде, приміром, для квартири.
  3. Спосіб підключення. Серед побутових редукторів найчастіше зустрічається різьбовий регулятор тиску. Фланцеві редуктори – доля промислових та магістральних трубопроводів. Серед різьбових моделей зустрічаються різновиди із внутрішнім та зовнішнім різьбленням. В останньому випадку для з'єднання з трубою буде потрібно муфта, у другому - регулятор вже оснащений муфтою (футоркою) і називається «регулятор тиску муфтовий».

Регулятор тиску для квартири

Таким чином, регулятор тиску в квартирі, особняку або на дачі – це гарантія стабільного тиску у внутрішньобудинковому трубопроводі, запорука коректної роботи техніки та вимірювальних приладів.

Зі переліком регуляторів тиску використовуваних в побутовому секторі ви можете ознайомитись на сторінці - Редуктори тиску води Honeywell


Автор: ( Спеціально для PROFIMANN )

Коментарі

Не знайдено дописів

Код: D04FM-1/2A
-30%
  • Хіт продажів
Код: D04FM-3/4A
-30%
Код: D05FS-1/2A
Редуктор тиску води Honeywell D05FS-1/2A -25%
  • Хіт продажів
Редуктор тиску води Honeywell D05FS-1/2A
3360.30 2 520.12 ГРН
Особливості: настроювальна шкала на ручці
Код: D06F-3/4A
Редуктор тиску Honeywell D06F-3/4A
4253.38 3 189.82 ГРН
Код: D06F-1A
Редуктор тиску води Honeywell D06F-1A
5701.20 4 275.68 ГРН
Код: D06F-11/2A
Редуктор тиску води Honeywell D06F 1-1/2A
13300.02 10 640.02 ГРН
Код: D06F-1/2B
-25%
  • Хіт продажів
Редуктор тиску Honeywell D06F-1/2B
4592.17 3 444.24 ГРН
Код: FF06-1/2AA
-30%
  • Хіт продажів