Як підібрати глибинний насос

Підключення комерційних підприємств та будинків, що знаходяться далеко за межами міста, до централізованого водопостачання часто-густо неможливо здійснити. Інженерні магістралі проходять не через усі населені пункти, і щоб прокласти окремий трубопровід необхідно вкласти надто багато грошей. Тому оптимальним вирішенням проблеми водопостачання у таких районах стане буріння свердловини та обладнання її правильно підібраним потужним глибоководним насосом.

Перш ніж купувати глибинний насос для свердловини , необхідно визначити, який максимальний об'єм води потрібен для повноцінного забезпечення об'єкта. Крім того, слід враховувати потенційну продуктивність джерела та здатність обладнання підняти воду на певну висоту.

Зміст:

Паспорт свердловини

Якщо свердловина буріла фахівцями, то в більшості випадків після закінчення робіт вони обов'язково надають паспорт свердловини. У ньому і вказуються всі необхідні для підбору глибинного насоса для свердловин характеристики і зазвичай включає такі основні параметри:

  • Дебіт свердловини.
  • Статичний рівень.
  • Динамічний рівень
  • Глибина свердловини.
  • Діаметр свердловини та напірного трубопроводу.
  • Матеріал напірного трубопроводу.
  • Характеристики ґрунту та порід.
  • Рекомендації щодо необхідного обладнання.

Параметри свердловини

Схема свердловини

Дебіт свердловини (м3/ч) – здатність водяного джерела забезпечувати надходження фіксованого обсягу води за годину. Якщо насос глибинний буде мати надто більшу потужність, то він швидко відкачає всю воду і, можливо, від перегріву перестане працювати. У цьому випадку рекомендується підбирати насос необхідної потужності та використовувати глибинний насос із поплавком або використовувати датчики рівня . Рекомендована продуктивність насоса зазвичай становить 60-80% дебіту свердловини.

Статичний рівень (Нст, м) – відстань від землі до рівня води у свердловині. Дозволяє визначити висоту водяного стовпа в статичному (спокійному) стані. При його визначенні слід враховувати сезонні зміни та брати за основу мінімальний річний рівень водяного стовпа.

Динамічний рівень (Ндин, м) – постійний рівень води у свердловині при інтенсивному водозаборі. Цей показник впливає на глибину монтажу глибинного насоса. Чинники, що впливають на показник:

  • внутрішньопластовий тиск;
  • діаметр труб;
  • потужність насосу;
  • обсяг ґрунтових вод.

Глибина монтажу (Нм, м) – оптимальна глибина встановлення обладнання для забору води. Монтаж заглибного глибинного насоса проводиться не менше ніж на 1 м нижче динамічного рівня. Оптимальною ж глибиною установки вважається - 2,5 - 3 м. Також важливо врахувати, що насос повинен бути мінімум 0,5 - 1 м від дна свердловини (за умови відсутності забруднення) і 3-6 м якщо дно свердловини має піщаний осад.

Глибина свердловини (Нск, м) – відстань від дна колодязя, рівня поверхні.

Внутрішній діаметр свердловини (D, мм) завжди більший на пару сантиметрів, ніж зовнішній діаметр корпусу насоса.

Діаметр напірного трубопроводу (мм) впливає на продуктивність насоса. Величину труби потрібно підбирати виходячи з дебіту свердловини. При цьому потужність устаткування, що використовується, повинна бути дещо меншою, щоб не дати воді опуститься до рівня двигуна. Можливий перегрів приведе до швидкого виходу насоса з ладу.

Матеріал напірного трубопроводу. Для не дуже потужних насосів, які застосовуються у приватних господарствах, краще вибрати пластик. Встановлювати напірну металеву трубу має сенс тільки для забезпечення роботи промислових глибинних насосів, що забезпечують водою цілі селища або великі виробництва.

При встановленні фільтра у свердловину важливо враховувати висоту фільтра для свердловини. Мінімально допустима висота в більшості випадків близько - 1 м. При великому вмісті піску у водоносному горизонті (10-15%) та діаметрі напірного трубопроводу 100-150 мм доцільно встановити фільтр заввишки мінімум 2 м, а найчастіше і вище. При цьому важливо враховувати, що нижня позначка фільтра повинна бути не меншою, ніж на півметра вище дна свердловини. Чим вона буде вищою, тим довше пропрацює насос, оскільки не всі глибинні насоси призначені для подачі брудної води.

Параметри системи

Витрата насоса (м3/год). Цей основний показник продуктивності насоса демонструє здатність перекачувати певну кількість рідини на годину. Він повинен бути дещо вищим за реальну витрату води мешканцями будинку або мінімального обсягу для забезпечення роботи промислових підприємств.

Тиск в оголовку (бар) забезпечує підвищену ефективність роботи насоса. Важливо, що він відповідав технічним показникам, зазначеним у техпаспорті обладнання.

Відстань від свердловини до будинку (м) – один із критеріїв підбору потужності глибинного насоса. Кожні десять метрів знижують тиск у трубах на 0,1 атмосферу, що дозволяє розрахувати ймовірний опір, який потрібно буде подолати під час подачі води до будинку чи виробництва.

Висота від поверхні до найвищої точки водозабору (м) дозволяє визначити силу напору води, зменшити або посилити її.

Параметри електродвигуна – однофазний чи трифазний глибинний насос. Однофазні насоси працюють від звичайної мережі електроживлення. Зазвичай це побутовий насос для колодязя, глибина якого менше 50 метрів, а продуктивність менше 5 кубометрів на годину. Якщо дебіт і глибина свердловини більша, то рекомендується використовувати глибинний насос 3 фази (380 вольт).

Довжина кабелю (м) залежить від відстані джерела насоса до фактичного розташування обладнання в колодязі.

Правильний вибір

Якщо правильно вибрати якісне насосне обладнання і грамотно його встановити, питання наповнення ємностей побутового або промислового призначення буде вирішуватися швидко і просто, навіть у разі необхідності отримання дуже великого обсягу води.

Найбільш надійними у роботі насосами є моделі з автоматичним керуванням. Головне, не експлуатувати їх на межі можливості. Тоді насос зможе прослужити досить довго, не зменшуючи потужності та продуктивності.

Визначити, яка саме модель знадобиться саме у вашому випадку, можна звернувшись за допомогою до наших менеджерів, які порекомендують можливі варіанти, відповівши на всі запитання. Якщо у Вас є всі необхідні параметри обладнання, то Ви можете самостійно вибрати в каталозі нашого магазину відповідну модель. При необхідності Ви можете скористатися зручними фільтрами підбору та почитати реальні відгуки покупців. Ми ж у свою чергу оперативно доставимо до будь-якої точки України обраний Вами глибинний насос.

Коментарі

Не знайдено дописів

Код: 97686705
Код: 97686707
Код: 4SR4m/14-PD
Глибинний насос Pedrollo 4SR4m/14 4"
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: 101660100
Код: 101660110
Код: 101660140
Код: 101661140
Код: 101661150