Електрична тепла підлога під плитку. Типи та критерії підбору

Електричні підлоги під плитку - зручна та економічна система для створення оптимального комфорту в приміщенні. Тепло, яке випромінюють елементи, поступово нагріває всю кімнату. Тому теплу підлогу можна використовувати як головний елемент опалення. Особливо це актуально в ситуаціях, коли він обійдеться дешевше за встановлення традиційної опалювальної системи (на балконі, в кухні, ванній і т.п.).


Сучасна електрична тепла підлога під плитку надає власникам такі переваги:

  • застосування в кімнатах та нежитлових об'єктах;
  • естетичність: вся система захована від очей;
  • можливість зручної терморегуляції;
  • простий та оперативний монтаж системи;
  • рівномірне нагрівання по всій площі;
  • безпека та тривала експлуатація.

Електрична підлога під плитку економічна: розрахунки тарифів на централізоване опалення та на систему теплої підлоги демонструють приблизно 25% показник економії. Додатковий фактор економії - можливість самостійного регулювання температури та відключення.

Популярні типи нагрівальних елементів

Найчастіше укладають електричні теплі підлоги під плитку трьох основних видів.

1. Кабельна електрична тепла підлога


нагрівальний кабель

Укладання в піщано-цементну стяжку глибиною 3-6 см одножильного або двожильного кабелю. Рівень підлоги підніметься в середньому до 6 см. Кабель підключається до мережі через терморегулятор. Ціна одножильного кабелю нижча, але він підходить для приміщень із простим плануванням. В інших випадках краще використовувати двожильний електричний кабель.

Переваги:

  • підходить для житлових кімнат;
  • економічно споживає енергію;
  • відмінно взаємодіє з покриттям.

2. Електричний нагрівальний мат


Електричний нагрівальний мат

Електрична тепла підлога під плитку у вигляді тонкого кабелю, закріпленого на полімерній сітчастій основі. Нагрівальний мат можна монтувати безпосередньо на стяжку, не обрізаючи. Головне – правильно розрахувати площу, округляючи результат у менший бік. Щоб укласти плитку поверх нагрівального мату, потрібно передбачити приблизно 4-сантиметровий шар суміші (клею).

Достоїнства:

  • міцність та стійка ізоляція;
  • просте встановлення;
  • немає потреби монтувати у стяжку.

3. Інфрачервона плівка


Інфрачервона плівка

Тепла підлога електрична під плитку, обігрів в якому проводиться за допомогою ІЧ-випромінювання: корисного для здоров'я людини. Система – це комплекс тонких інфрачервоних пластин, запаяних у плівку з поліетилену. Монтувати його можна безпосередньо під покриття.

РадаЗверніть увагу! Під плитку підходить лише вуглецева ІЧ-плівка.


Система не піддається корозії. Несправності легко усунути, відключаючи точково пошкоджені локації. Живлення здійснюється від побутової мережі, а для керування потрібен терморегулятор. Переваги:

  • швидкий та легкий монтаж;
  • економічність;
  • висока тепловіддача;
  • повна безшумність.

Принципи роботи

Поверхня електричної підлоги під плитку за своєю суттю - нагрівальна панель, здатна випромінювати тепло по всьому периметру укладання. Нагрівальні елементи перетворюють електроенергію на теплову. Загалом робота теплої підлоги – це обігрів підлогового покриття або всієї кімнати відповідно до заданого режиму терморегулятора. Принцип наступний:

  1. Користувач вибирає потрібний температурний режим на терморегуляторі.
  2. Відбувається поступове нагрівання підлоги з контролем досягнутої температури.
  3. Щойно задану температурну межу досягнуто, здійснюється розмикання реле термостата.
  4. Щойно температура підлоги падає в середньому на 2°С, знову відбувається замикання контактів.
  5. Циклічна робота дозволяє підтримувати температуру підлоги та економити електроенергію.

Потужність системи - значення, яке потрібно розраховувати індивідуально. Є рекомендовані середні дані для різних типів приміщень (Вт/м2):

  • коридор - 120;
  • кухня - 130;
  • ванна/туалет - 120-150;
  • балкон - 180.

На потужність впливає корисна площа та призначення приміщення, рівень тепловтрат.

Функціональні відмінності

Є дві ключові відмінності у функціонуванні. Перший – контроль температури, другий – контроль теплоємності.

Температурний контроль здійснюється на поверхні підлоги із застосуванням виносного датчика. Це варіант оптимальнийдля створення підлог, якими комфортно ходити босоніж. Але повністю приміщення вони не опалюють.

Контроль теплоємності здійснюється за допомогою датчика повітря. Використовується також комбінація датчиків: повітря та підлоги. Це актуально, якщо тепла підлога потрібна для повноцінного опалення.

Критерії підбору обладнання

Для початку потрібно визначити призначення електричної теплої підлоги під плитку. Для кожного окремого приміщення потрібна автономна система зі своїми терморегуляторами. При виборі враховують такий набір параметрів:

  • площа;
  • стан стяжки (готова, у стадії підготовки);
  • вид та матеріал плитки для підлоги;
  • розрахована потужність системи;
  • наявність інших опалювальних приладів;
  • загальний бюджет.

Логіка вибору наступна:

Якщо стяжка підлоги ще не виконана - можна встановлювати кабельний електро теплу підлогу. У парі з терморегулятором він нагріватиме приміщення до будь-якої потрібної температури.

Якщо стяжка вже готова - поверх неї можна укласти ІЧ плівкова тепла підлога безпосередньо під плитку. Зараз це економічний і недорогий в експлуатації вид нагріву підлоги.

Якщо у приміщення складний периметр, однозначно потрібно вибирати кабельну систему.

РадаВажливо знати! Ключові критерії вибору електричної теплої підлоги – якість та гарантія. Добросовісні виробники супроводжують системи повним набором документації та забезпечують сервісну підтримку. Комплектація має відповідати заявленій в інструкції. Обов'язкова копія сертифіката якості.


Конструкція підлоги

Електричні теплі підлоги під плитку монтують, створюючи наступні варіанти конструкції:

  • В шар стяжки (виключно для кабельних!). Підходить для житлових кімнат, технічних приміщень удома, лоджії. Під кабель укладають шари гідроізоляції та утеплення. Шар стяжки зверху – невеликий (до 6 см).

У шар стяжки

  • Електрична тепла підлога під плитку поверх стяжки. Підходить, якщо під підлогою знаходиться опалювальне приміщення. Відповідна система – мат. Немає потреби монтувати у стяжку та настилати теплоізоляційний шар: достатньо плиткового клею та товщини плитки.

Електрична тепла підлога під плитку поверх стяжки

  • Під покриття. Якщо теплу підлогу потрібно укласти без заміни стяжки, під лінолеум/ламінат, то для цієї мети підійде ІЧ плівкова система. Достатньо укласти шар утеплювача зі спіненого поліетилену з фольгованою накладкою. Якщо актуально, можна укласти шар гідроізоляції.

Під покриття

  • На «суху стяжку». На відміну від мокрої, така стяжка не потребує формування високого «пирога». Це важливо, якщо висоти кімнати не дозволяє сильно піднімати підлогу. «Суху стяжку» формувати набагато простіше та оперативніше, немає витрат часу на висихання суміші. Варіант підходить для кабельного, плівкового електропідлоги.

сухий монтаж

Етапи монтажу

Організувати електропідігрів підлоги під плитку реально, слідуючи такій схемі:

  • Підготовка основи. Видалити з поверхні сміття, вирівняти наливним шаром.
  • Укладання теплоізоляційного шару. Необхідна при формуванні теплої підлоги у стяжку або під покриття. Теплоізоляцію укладають шаром, що відбиває вгору, стики з'єднують скотчем. По периметру кріплять демпферну стрічку щоб ізолювати стяжку від стін.
  • Монтаж кабелю/матів. Мати клеять стрічкою до утеплювача знизу. Відстань між ними - 50-100 мм, між стінами та нагрівачами має бути 200 мм простору. Для кріплення кабелю використовують спеціальну сітку або монтажні планки. Відстань між витками – 50-100 мм.
  • Встановлення термодатчика та терморегулятора. У стіні біля електричної лінії бурять штробу на середній висоті 100 см. У верхній точці висвердлюють отвір під терморегулятор. У утеплювальному шарі, у напрямку від стіни, роблять виріз до 100 см. У нього укладають гофровану трубу для термодатчика. Тепер достатньо провести кріплення.

РадаВажливо знати! Необхідно зробити плавним кут гофротруби на стику стіни та підлоги, щоб уникнути пошкодження датчика. Провід від матів, що йде до терморегулятора, теж краще укласти в гофротрубу.


  • Підключення системи до живлення. Перед підключенням рекомендується перевірити наявну електропроводку. Систему необхідно підключити до лінії заземлення. Важливо провести контроль опору. Мультиметр повинен показати відмінність даних кабелю/матів не більше 10% від заявлених у паспорті.

мультиметр

  • Контрольна перевірка обігрівача. Достатньо включити систему на 10 хвилин та перевірити нагрів усіх ділянок.
  • Заливання підлоги та укладання плитки. Головний принцип – товщина шару над нагрівачем має становити не менше 30 мм.
  • Перший запуск теплої підлоги. Повноцінну експлуатацію системи слід розпочинати лише після максимального висихання підлоги.

Види підлогових покриттів

Повний перелік сумісних матеріалів - у зображенні нижче. В цілому керамічна плитка, керамограніт та натуральний камінь добре взаємодіють з кабельними теплими підлогами та нагрівальними матами. Що стосується інфрачервоної плівки - під кахель можна використовувати її вуглецевий варіант.

Тип покриття

Нагрівальний кабель

Нагрівальний мат

Інфрачервона плівка

Керамічна плитка

Керамограніт

Натуральне каміння

Паркет, паркетная дошка

Ламінат

Лінолеум

Деревина

Ковролин

Текстильне покриття

❶ - рекомендовано, ① - можливе встановлення, ✖ - не підходить для встановлення

Приклад розрахунку

Перш ніж починати розрахунки та вибирати комплектуючі, потрібно накреслити план приміщення. Для цього використовують комп'ютерну програму або аркуш міліметрового паперу А3. Оскільки кабельну теплу підлогу не можна укладати під меблі та техніку, на схемі важливо вказати ці місця. Після цього можна визначити корисну площу – перший параметр розрахунків. Ось приклад плану:

приклад плану укладання

Wk = Wt x S

Де:

Wk – потужність кабелю;

Wt– потрібна потужність;

S– показник вільної площі.

Показники потужності (Вт/м2):

  • комфортна температура - 100-150;
  • основне опалення - 150-200;
  • опалення холодних приміщень - 200-250.

У розрахунках допоможе ця таблиця:

Потужність, кВт

Довжина кабелю, м

Опір при 20°С, Ом ± 10%

«Корисна» площа приміщення, м2

додаткове джерело тепла

основне джерело тепла

100 Вт/м2

150 Вт/м2

160 Вт/м2

180 Вт/м2

0.16

11

300

1.6

1.1

1

0.9

0.25

17

190

2.5

1.7

1.5

1.4

0.44

29

109

4.4

2.9

2.5

2.4

0.67

45

64.4

6.7

4.5

4.1

3.7

0.82

55

52.6

8.2

5.5

4.9

4.6

1.05

71

40.8

10.5

7

6.3

5.8

1.25

83

34.3

12.5

8.3

7.5

6.9

1.40

95

30.4

14

9.3

8.6

7.8

1.75

117

22.1

17.5

11.7

10.9

9.7

2.08

140

18

20.8

13.9

12.8

11.6

Замовлення розрахунку електричних теплих підлог під плитку та постачання матеріалів «під ключ»

Наш магазин позбавляє вас проблем з вибором максимально відповідної системи. Вам не доведеться вникати в тонкощі конструкції та вивчати формули розрахунків. Повідомте необхідні параметри, а ми проведемо експертну роботу, щоб підібрати ідеальне обладнання. Індивідуальний підхід, надійні матеріали з гарантією, послуги доставки, оптимальні ціни - ми маємо все, щоб ви могли організувати електричний підігрів підлоги під плитку в будь-якому приміщенні.

Замовити розрахунок та купити електричну теплу підлогу під плитку

PROFIMANN - (067) 101 - 13 -71

ТЕЛЕФОНУЙТЕ, ПРО ЦІНУ ДОГОВОРИМОСЯ!


Коментарі

Не знайдено дописів

Код: 83030566
  • Безкоштовна доставка на відділення Нової пошти
Нагрівальний мат DEVIcomfort™ 150T, 2 м2, 300 Вт, двожильний (83030566)
7 885.20 ГРН
Довжина [м]: 4 Площа обігріву [м2]: 2,0 Товщина мату [мм]: 4,5 Тип кабелю: двожильний екранований Ширина: 500
Код: 140F1745
  • Безкоштовна доставка на відділення Нової пошти
Нагрівальний мат DEVIcomfort™ 150T, 2,5 м2, 375 Вт, двожильний (140F1745)
8 972.40 ГРН
Довжина [м]: 5 Площа обігріву [м2]: 2,5 Товщина мату [мм]: 4,5 Тип кабелю: двожильний екранований Ширина: 500
Код: 140F0329
  • Безкоштовна доставка на відділення Нової пошти
Нагрівальний мат DEVIheat™ 150S, 1 м2, 150 Вт, одножильний (140F0329)
4 789.80 ГРН
Довжина [м]: 2 Площа обігріву [м2]: 1,0 Товщина мату [мм]: 3 Тип кабелю: одножильний екранований Ширина: 500
Код: 140F0330
  • Безкоштовна доставка на відділення Нової пошти
Нагрівальний мат DEVIheat™ 150S, 1,5 м2, 225 Вт, одножильний (140F0330)
5 695.92 ГРН
Довжина [м]: 3 Площа обігріву [м2]: 1,5 Товщина мату [мм]: 3 Тип кабелю: одножильний екранований Ширина: 500
Код: 140F0444
  • Безкоштовна доставка на відділення Нової пошти
Нагрівальний мат DEVImat™ 150T, 0.5 м2, 75 Вт, двожильний (140F0444)
4 632.12 ГРН
Довжина [м]: 1 Площа обігріву [м2]: 0,5 Товщина мату [мм]: 3,5 Тип кабелю: двожильний екранований Ширина: 500
Код: 140F0445
  • Безкоштовна доставка на відділення Нової пошти
Нагрівальний мат DEVImat™ 150T, 1 м2, 150 Вт, двожильний (140F0445)
5 628.96 ГРН
Довжина [м]: 2 Площа обігріву [м2]: 1,0 Товщина мату [мм]: 3,5 Тип кабелю: двожильний екранований Ширина: 500
Код: 140F1740
  • Безкоштовна доставка на відділення Нової пошти
Нагрівальний мат DEVIcomfort™ 100T, 0,5 м2, 50 Вт, двожильний (140F1740)
3 888.00 ГРН
Довжина [м]: 1 Площа обігріву [м2]: 0,5 Товщина мату [мм]: 4,5 Тип кабелю: двожильний екранований Ширина: 500
Код: 83030502
  • Безкоштовна доставка на відділення Нової пошти
Тепла підлога DEVIcomfort™ 100T, 1 м2, 100 Вт, нагрівальний мат (83030502)
4 577.04 ГРН
Довжина [м]: 2 Площа обігріву [м2]: 1,0 Товщина мату [мм]: 4,5 Тип кабелю: двожильний екранований Ширина: 500