Колектори для теплого водяного статі

Для зміни показників водяної теплої підлоги потрібна технологія, яка відрізняється від контролю температури в електричному варіанті. Регулювання забезпечує гребінка (колектор), який може рівномірно постачати воду у всі контури діючої системи. Наявність колектора дозволяє отримати необхідну температуру теплоносія, а також досягти підвищеної ефективності експлуатації системи обігріву в цілому.

Колектор теплої підлоги - це пристрій, що забезпечує розподіл потоку теплоносія по контурах, а після повернення його для повторного нагрівання. Якщо говорити про конструкцію спрощено, то цей вузол є дві труби з отворами, до яких підключені контури. Головна мета установки колектора – отримати можливість регулювати обсяги потоку теплоносія.

Види та призначення обладнання

У самому елементарному класичному варіанті - колектор це труба з кількома відводами з нарізаним різьбленням. Вони пристосовані для приєднання із системою нагрівання підлоги, радіаторами та конвекторами . Зовнішній вигляд визначив її сленгову назву – гребінка. Саме так колектор найчастіше називають фахівці із встановлення. Від того, яку остаточну комплектацію отримає колектор, залежить її налаштування, особливості збирання та ціна. Існує кілька базових моделей.

  • Колектор у збиранні з фітингами або з інтегрованими кранами. Плюси - бюджетність та спрощений монтаж. Мінуси – відсутність можливості повноцінного регулювання;
  • Колектор із витратомірами - забезпечують експлуатацію з контролем обсягу потоку теплоносія по кожному підключеному контуру;
  • Колекторна група з насосом – особливо рекомендована для систем теплої підлоги, що працюють від високотемпературного казана. Забезпечує розподіл теплоносія та регулювання носія у кожному приміщенні будинку. Змішувальний блок із насосом підвищує тиск та гарантує ізольовану циркуляцію, незалежно від опалювального обладнання.

Розподільні колектори виготовлені із матеріалів, стійких до зовнішніх агресивних факторів. Матеріал також визначає ціну пристрою. Найпоширеніші варіанти: латунь, нержавіюча сталь, пластик (поліфенілсульфон).

Влаштування системи

До складу розподільника теплої підлоги включено два горизонтальні колектори - подаючий і зворотний. До них приєднують контури, що гріють, або інших споживачів. З торцевих частин до патрубків підводять теплоносій від казана.

Щоб регулювати кількість води, яка йде у кожен контур, на одному з гребінок встановлюють клапани з натискним штоком. Регулювання може бути ручним (класичним) або автоматизованим: наприклад, із застосуванням сервоприводу. Для контролю обсягу теплоносія відводи другого гребінки обладнають витратомірами.

З чого складається колектор

Насосно-змішувальний вузол колектора забезпечує підтримку заданого температурного режиму у вторинному контурі шляхом підмішування холодного теплоносія із зворотної лінії. Вузол включає ключові органи управління, а також клапан повітровідвідник і зливний клапан. Наявність термометрів дає змогу контролювати роботу вузла без застосування зовнішніх приладів.

Типові схеми підключення

Проста схема. До одного пристрою підключають усі канали для подачі теплоносія від котла, до другого – усі зворотні лінії.

схема підключення колектора теплої підлоги

Складна схема. Повноцінна установка для правильної та ефективної роботи.

Складна схема підключення колектора


Як працює колектор

З триходовим клапаном

Триходовий клапан - пристрій, що забезпечує змішування нагрітого та охолодженого потоків теплоносія. Рухлива деталь усередині регулює швидкість руху потоку теплоносія із зворотного контуру. Для управління передбачена установка термостата, термореле, які працюють у ручному чи електронному режимі.

Принцип функціонування:

  1. Від казана йде гаряча вода, проходячи через клапан без попередніх підмішування.
  2. Від температурного датчика на клапан передаються дані про перевищення температури теплоносія заданих меж. Починається процес підмішування із зворотного контуру.
  3. Виносний датчик герметично з'єднаний капілярною трубкою з термоголовкою , в якій знаходиться інертний газ. При дії температури газ розширюється і шток термоголовки починає тиснути на клапан, що підмішує, зменшуючи таким чином кількість гарячої води і збільшуючи кількість холодної з зворотки.

Таким чином, температура подачі після змішувального клапана постійна і саме та яка потрібна для теплої підлоги.

Колектор теплої підлоги з триходовим клапаном


З двоходовим клапаном

Це клапан встановлюють лінії подачі теплоносія від котла. На перемичці між лініями, що подає і зворотною, встановлюють регульований балансувальний клапан. Біля насоса розміщують температурний датчик. Насос забезпечує переміщення носія до гребінки. У процесі температура теплоносія регулюється на вході до насоса, а потік охолодженої води залишається стабільним.

Процес постійний і при цьому носій від котла не потрапляє в контури безпосередньо. Завдяки цьому схема вважається довговічнішою, але підходить для площі не більше 200 кв.м.

Як грамотно зібрати пристрій?

Якщо розподільник придбано у повному комплекті, процес складання нескладний. Тим більше, що до комплектації завжди входить зрозуміла інструкція. У трубках, які призначені подає і остигнув зворотного носіїв, вже є клапани, а також датчики витрати. Їх достатньо лише скрутити. Щоб збирати далі було зручніше, краще зафіксувати трубки на кронштейнах, а потім змонтувати заглушки, елементи фіксації, запірну арматуру та контрольні прилади.


Далі потрібно прикріпити колектор на стіну і монтувати клапан, насос. Кріплення насоса разом з клапаном здійснюється за заздалегідь обраною схемою. Потім до них монтують труби, що йдуть від котла, а до відводів кріплять труби від контурів, що гріють. Якщо монтаж розподільника здійснюється в приміщенні (а не в спеціально підготовленому котельному відсіку), приховати колектор можна за допомогою установки в спеціалізовану декоративну шафу .

Особливості монтажу обладнання

Загальні рекомендації:

  1. Бажано, щоб довжини контурів не відрізнялися більш як на 30%. Це забезпечить рівномірне нагрівання та рівний гідравлічний опір.
  2. Немає різниці в розташуванні подаючого та зворотного колекторів: схема функціонуватиме. Але в цілому краще встановлювати той, хто подає зверху.
  3. Розміщувати систему регулювання (термостат) потрібно далеко від впливу прямого УФ-випромінювання, місць з високою вологістю та джерел тепла. на висоті близько 1,6 м-коду.

Після збирання гребінок їх можна встановити в спеціалізовану, заздалегідь закріплену шафу. Висота розташування шафи залежить від висоти запланованої готової підлоги. Для встановлення колектора всередині шафи є напрямні з болтами та гайками. Їхнє положення можна регулювати.

Якщо проводиться монтаж колектора без шафи, то кріпити обладнання краще на висоті щонайменше 100 см від основи. У цілому нині конкретних рекомендацій по висоті немає. Найбільш зручно приєднувати труби до колектора, що знаходиться на висоті щонайменше 50 см від підлоги.

Регулювання колектора

Про балансування та регулювання колектора водяної підлоги докладно розказано у цьому відео:


Особливості витратоміра теплої підлоги

Витратомір - пристрій, що гарантує коректну роботу теплої підлоги та баланс у багатоконтурних системах. Це механічний пристрій із латунним або пластиковим корпусом. У нього всередині – поліпропіленовий поплавець. У верхній частині – прозора розмічена колба. Як тільки починається циркуляція носія, поплавець починає діяти, переміщаючись вгору чи вниз і показуючи об'єм рідини лінії.

Інструкція з балансування витратоміра наступна:

  1. Визначити повну кількість теплоносія. який проходить через колектор за 60 с. Значення у літрах буде прийнято за 100-відсоткову основу.
  2. Обчислити у відсотках витрати кожного з водяних контурів. Перевести результати в л/хв.
  3. Користуючись отриманими значеннями, відрегулювати кількість рідини на витратомірі.

Вибір, комплектація, встановлення та регулювання колекторів для теплої підлоги – складне завдання. Рекомендуємо звернутися до нас для консультацій та повноцінної експертної допомоги. Завдяки цьому ви зможете придбати обладнання, яке повністю підійде для вирішення ваших завдань та відповідатиме експлуатаційним умовам, а також бюджету. Гарантуємо професійний підхід та постачання надійного фірмового обладнання.


Замовити розрахунок та купити колектор для теплої підлоги

PROFIMANN - (067) 101 - 13 -71

ТЕЛЕФОНУЙТЕ, ПРО ЦІНУ ДОГОВОРИМОСЯ!


Коментарі

Не знайдено дописів

Код: 088U0525
DANFOSS FHF-5F Колектори 5+5 (088U0525)
8 497.20 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 088U0524
DANFOSS FHF-4F Колектори 4+4 (088U0524)
6 861.60 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 088U0523
DANFOSS FHF-3F Колектори 3+3 (088U0523)
5 151.60 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 088U0505
DANFOSS FHF Колектори 5+5 | без витратомірів (088U0505)
6 790.80 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 088U0504
DANFOSS FHF Колектори 4+4 | без витратомірів (088U0504)
5 462.40 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 088U0503
DANFOSS FHF Колектори 3+3 | без витратомірів (088U0503)
4 320.00 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: VTC.589.EMNX.0605
VALTEC VTc.589.EMNX | 5 контурів
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: VTC.589.EMNX.0604
VALTEC VTc.589.EMNX | 4 контури
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: VTC.589.EMNX.0603
VALTEC VTc.589.EMNX | 3 контури
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 240051-004
REHAU HKV-D 5 контурів
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 240041-004
REHAU HKV-D 4 контури
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 240031-004
REHAU HKV-D 3 контури
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 14130640
Колектор RBM Compact пластиковий на 5 виходів
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 9320-03.800
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynalux 3 контури -20%
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynalux 3 контури
8345.80 6 676.73 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 9340-04.800
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynacon Eclipse 4 контури -20%
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynacon Eclipse 4 контури

Колектор у зборі з витратомірами

16190.14 12 952.20 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 9340-06.800
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynacon Eclipse 6 контурів -20%
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynacon Eclipse 6 контурів
21207.82 16 966.08 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 9340-05.800
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynacon Eclipse 5 контурів -20%
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynacon Eclipse 5 контурів
18776.31 15 020.79 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 9340-03.800
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynacon Eclipse 3 контури -20%
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynacon Eclipse 3 контури

Колектор у зборі з витратомірами

13378.29 10 702.81 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 1030584
-15%
Модульні пластикові колектори Uponor Vario PLUS ВР 4X 3/4
10343.81 8 792.37 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 9340-02.800
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynacon Eclipse 2 контури -20%
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynacon Eclipse 2 контури
10641.38 8 513.10 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1" Кількість виходів: 2
Код: 9320-06.800
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynalux 6 контурів -20%
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynalux 6 контурів

Колектор у зборі з витратомірами

13521.63 10 817.39 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 9320-05.800
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynalux 5 контурів -20%
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynalux 5 контурів
11922.26 9 537.81 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 9320-04.800
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynalux 4 контури -20%
Колектор із н/ж сталі IMI Heimeier Dynalux 4 контури

Колектор у зборі з витратомірами

10177.82 8 142.34 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 1030583
-15%
Модульні пластикові колектори Uponor Vario PLUS ВР 3X 3/4
8102.69 6 887.16 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 1030585
-15%
Модульні пластикові колектори Uponor Vario PLUS ВР 6X 3/4
15170.66 12 895.13 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 14120640
Колектор RBM Compact пластиковий на 4 виходи
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 20300610
Колектор RBM Compact латунний на 4 виходи
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 14110640
Колектор RBM Compact пластиковий на 3 виходи
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 20310610
Колектор RBM Compact латунний на 5 виходів
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 20290610
Колектор RBM Compact латунний на 3 виходи
2 637.00 ГРН
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Код: 1086541
Колектор Uponor Smart S на 5 контурів 3/4 EURO
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 1086540
Колектор Uponor Smart S на 4 контури | 3/4 EURO
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності
Код: 1086539
Колектор Uponor Smart S на 3 контури | 3/4 EURO
Зв'яжіться з нами за ціною
Діаметр вих.: 3/4 " ЗР євроконус Діаметр підключення: 1"
Немає у наявності