Как экономить воду с помощью сантехнического оборудования

21 століття знаменний не тільки електронними та космічними інноваціями, а також і боротьбою за природні ресурси. Так як у природі вони є в обмеженій кількості, ціна на них безперервно зростає. Одним із таких ресурсів є – вода.

Для зменшення «платежки» за воду можна піти двома шляхами - зменшенням прямого споживання або встановлення високоефективного обладнання.

У цій статті Ви дізнаєтесь як економити воду в квартирі за допомогою спеціального сантехнічного обладнання.


Встановлення лічильників води

Установка лічильників води

Раніше, розрахунок вартості «за воду» базувався на кількості мешканців у квартирі. Ця кількість множилася на норми споживання води, що визначалися будівельними нормами. Ці норми залежить від типу будівлі (квартира, будинок тощо.).

По правді сказати, ці норми злегка завищені, якщо не сказати, що дуже. Тому нормоване споживання від реального дуже відрізняється. Реальне споживання води можна дізнатися за допомогою установки спеціального пристрою водяного лічильника. Після його встановлення, Ви платитимете лише за ту кількість води, яку реально витратили.

Всередині корпусу лічильника розташовується «зчитуючий» механізм, найчастіше крильчатка. Яка крутиться при проходженні через неї води. Споживання (витрата) води підраховується за кількістю оборотів.

Лічильники відрізняються в залежності від системи в яку встановлюються - для холодної або гарячої води. Зовнішньою відмінністю служить колір корпусу або кільця, що фіксує. Червоний колір для лічильника гарячої води, синій – для холодної.

Розмір економії водних ресурсів від установки лічильника води може досягати 100%. Окупитися установка лічильників може навіть протягом року.

З надійних виробників варто вибирати Apator (Польща) або B-Meters (Італія).

Перейти до каталогу: Лічильники для води

Застосування редукторів тиску води

Наступним кроком економії є зменшення споживання. Але без шкоди комфорту.

Це можна реалізувати завдяки встановленню редуктора тиску води.

Редуктор тиску води – це пристрій, який знижує (редукує) тиск робочого середовища у системі водопостачання. Відповідно, що нижчий тиск – то нижча швидкість течії рідини. А це означає, що при відкритті змішувача (крана) за один і той же час Ви використовуватимете меншу кількість води.

При зменшенні тиску води, наприклад, з 5 бар до 2,5, зменшення споживання може досягати 30%.

Крім того, редуктор захищає всі санітарно-технічні прилади та інші інженерні елементи від дії високого тиску. І на додаток є першим оплотом, що захищає вашу систему водопостачання від гідравлічних ударів.

Існує два типи редукторів – поршневі та мембранні. Найкращий варіант – редуктори мембранного типу. Вони більш точні та надійніші в експлуатації.

З найбільш доступних та надійних варіантів мембранних редукторів – продукція бренду Honeywell.

Перейти до каталогу: Редуктори тиску води Honeywell

Установка електричних водонагрівачів

Бойлер Ariston Velis Evo plus

Цей захід тягне за собою зменшення витрат за гарячу воду.

У цьому випадку Ви використовуватимете тільки холодну воду з центрального водопроводу, а гарячу вироблятимете самі. За допомогою бойлера.

При правильному підборі об'єму та типу нагрівача це допоможе Вам економити - 10-15% коштів на оплату гарячої води. А якщо встановити ще двотарифні лічильники електроенергії, то розмір економії зросте вдове, і встановлення бойлера може окупитись за кілька років.

Ще один лайфхак – зменшення температури гарячої води. Встановлюйте це значення не більше. Тоді розмір економії буде ще більшим.

Об'єм бойлера підбирається в залежності від кількості людей, що проживають у даній будівлі, а також від кількості та типу точок водорозбору. За наявності ванної об'єм буде більшим, ніж для душової кабіни.

Є дві основні модифікації водонагрівачів – із закритим та відкритим ТЕНом. Перший вид кращий, оскільки найбільш надійний при тривалій експлуатації. Особливо за наявності жорсткості у воді.

Перевірені виробники – Ariston, Bosch.

Використання змішувальних термостатичних клапанів

Термоклапан ГВП має два входи та один вихід. Він змішує два потоки води – холодний та гарячий (від бойлера, наприклад), і на виході виходить вода зі змішаною температурою. Усередині корпусу розташований температурний датчик, який у реальному часі вимірює температуру змішаної води та регулює пропорційність змішування.

Ви встановлюєте необхідну (комфортну) Вам температуру змішаної води, яка буде подаватися до точок споживання. Варто замінити, що клапан працює повністю автономно.

Таке рішення допомагає знизити споживання гарячої води, а також запобігти небезпеці опіків від гарячої води.

Серед виробників можна виділити Danfoss, ESBE, Honeywell, Afriso та ін.

Використання системи рециркуляції гарячої води

Цей варіант «розведення» гарячої води є актуальним для окремих будинків і котеджів, де встановлені накопичувальні бойлери непрямого нагріву (БКН).

Використання БКН саме собою також дає економію гарячої води. Однак у поєднанні із системою рециркуляції гарячої води, цей показник буде значно кращим.

При стандартній системі (без циркуляції), на початку використання гарячої води завжди буде затримка. І частина холодної води (гарячої, але яка захолола за час невикористання) йтиме безповоротно в каналізацію.

У системі з рециркуляцією гаряча вода постійно рухається трубопроводами і при відкритті крана Ви відразу її отримуєте. Це комфортно та вигідно. Для спрощення роботи системи у ній використовується насос рециркуляції ГВП.

Наприклад, середньостатистична сім'я із трьох осіб за рік може «злити» такої води до 16000 літрів.

Системи «антіпротікання»

Рідко але мітко. Саме цей слоган можна застосувати до випадків потопу в квартирах. Про захист від таких форс-мажорів не думають, поки самі не виявляються жертвами таких аварій.

До прямої шкоди майна та оздоблення житла додається кількість води, що виливається під час аварії. Розмір збитків може обчислюватися десятками, а то й сотнями тисяч гривень.

Засіб від такої шкоди є – це система «антипротечка».

У комплектацію такого продукту входять:

  • кульові крани з електроприводом;
  • датчики протікання;
  • контролер.

Принцип роботи простий. Датчики протікання розташовують у місцях з можливим скупченням води при аварії (частіше в підлозі). Після попадання води на датчик він подає сигнал на контролер, а він у свою чергу дає вказівки на сервоприводи кульових кранів. Після цього вони закриваються. Весь ланцюжок процесу може займати лише 20 секунд.

Реальний розмір економії вважати важко, але як видно він буде значним.

Перейти до каталогу: Системи захисту від протікання

Змішувачі із вбудованою термостатичною функцією

Окрім окремих термостатичних клапанів є й моделі змішувачів із вбудованою такою функцією. Вони дозволяють налаштувати (обмежити) температуру гарячої води для одного або двох сантехприладів.

На корпусі такого змішувача розміщується окремий регулятор, за допомогою якого встановлюється бажана температура змішаної води. На ручці є значення температури. Ось так легко та просто його налаштувати.

Існують моделі настінного та прихованого монтажу. В останньому випадку «на виду» залишається тільки рукоятка налаштування температури.

Заміна старих душових насадок на нові

Раніше мало хто звертав увагу на витрату води, тому виготовляли душові насадки з витратою 20 л/хв. Зараз більшість нових моделей мають витрату трохи більше 10 л/мин. Дотримуючись простої математики, можна побачити, що ця проста дія дозволить зменшити витрату води під час прийняття душ у 2 рази.

До цього можна купувати насадки з різними режимами, що варіюють кількість струменів.

Застосування аераторів та обмежувачів витрати води на змішувачах

Аератор – це пристрій, що насичує потік води повітрям. При цьому відбувається зниження витрат води без шкоди комфорту. Гарний аератор може знизити витрати до 5-8 л/хв.

Але ще більш розвинений девайс - обмежувач витрати. Він також встановлюється на змішувачі, проте може знижувати споживання води до 3 л/хв. Економія від такого рішення може сягати 70%.

Змішувачі з датчиком руху

У багатьох людей спостерігається звичка мити руки/посуд при постійному потоці води із змішувача. І більшу частину часу вона йде безцільно. За один процес чищення зубів або миття посуду може витрачатись зайві 40-100 літрів води! Звичайно ж, це можна змінити)

Можна змінити себе і прищепити собі звичку закривати кран, між використанням води. Але це не так просто, тим паче не зручно. Але є інший варіант, простіший – використовувати змішувачі з датчиком руху.

Такі змішувачі комплектуються спеціальним датчиком. Що відключає потік води після 1-2 секунд відсутності руху.

Якщо у Вас немає можливості змінити встановлений змішувач, є варіанти знімних насадок з інфрачервоним датчиком. Купуєте окремо, встановлюєте на Ваш змішувач і отримуєте ту ж економію.

Розмір економії від встановлення такого обладнання може сягати – 70%.

Використання унітазів із функцією економічного зливу

Ще один варіант економії - це зменшення витрат води при зливі води унітазу.

При стандартному зливі використовується 5-6 літрів (залежно від типу зливної арматури та бачка унітазу).

Сучасні арматури зливу мають двопозиційну модифікацію. Кнопка зливу оснащується двома клавішами – стандартного та економного зливу. У другому випадку витрата води зливу буде в 2 рази менша – 2-3 літри. Найчастіше можна застосовувати саме цей варіант. Розмір економії до 50%, а вартість застосування – мінімальна.

Економічний ефект

У цій статті вказані не всі способи водозбереження в побуті, але, як видно, їх досить багато. Нижче в таблиці зведені всі заходи та оцінені суб'єктивно за витратами та ефективності впроваджень за 5-ти бальною шкалою (де 5 - це максимально хороша оцінка).

Обладнання

Розмір економії* в %

Оцінка затрат

Оцінка ефективності

Лічільники води

100

4

5

Редуктори тиску

30

5

4

Бойлери

15

2

2

Термоклапани

30

4

4

Термозмішувачі

20

3

3

Душові насадки

100

5

5

Обмежувачі витрати, аератори

70

5

5

Змішувачі з датчиком руху

70

3

5

Економ злив на унітазах 50 5 4
Система «Антипотоп» 50 2 4
Рециркуляція ГВП 60 2 4

* Показник 100% має на увазі, що цей захід дозволяє знизити витрати на оплату в 2 рази!

Сподіваюся, що рекомендації у цій статті допоможуть Вам зробити Вашу систему водопостачання більш економічною та зручною!


Автор: Семенчук Євген (Спеціально для PROFIMANN)

"Тепло, вода та полімерні труби"

Коментарі

Не знайдено дописів