Однією із обов'язкових систем життєзабезпечення для будь-якого сучасного будинку є система водопостачання. Основними її характеристиками є якість води, що подається, а також безперебійність її надходження в будь-який час доби і пору року. Централізовані системи водопостачання часто не можуть забезпечити задовільного виконання зазначених вимог, і в таких випадках найчастіше приймається рішення про облаштування будинку автономної системи водопостачання.

Зміст:

Що таке занурювальний насос?

При організації автономного водопостачання найбільш відповідним джерелом чистої води є свердловини або колодязі. Для того, щоб подача з них здійснювалася без безпосередньої участі людини, використовуються спеціальні електронасоси різних конфігурацій – поверхневі , напівзанурювальні та занурювальні.

Поверхневі та напівзанурювальні моделі знаходять своє застосування при відборі води з неглибоких джерел. Вони є агрегатами, які розміщуються безпосередньо біля джерела або на його поверхні. Конструкційна потужність таких пристроїв не дозволяє використовувати їх для подачі води з глибини понад 10 метрів. І крім цього, вони створюють відчутний рівень шуму під час роботи, а також вимагають виділення та обладнання спеціального майданчика для встановлення.

Основним же варіантом для подачі рідини зі свердловини є занурювальний насос для води .

Насос занурювальної являє собою пристрій, який для забезпечення свого функціонування міститься нижче рівня рідини, що переміщається. Така конструкція має ряд переваг, серед яких оптимальне охолодження робочих вузлів, а також можливість перекачування рідин з великої глибини.

Типи занурювальних насосів за принципом дії

Принцип дії занурювального насоса

Занурювальні насоси для води - являють собою пристрої, які працюють нижче за рівень водного дзеркала, і виштовхують воду з глибини на поверхню. Такі різновиди можуть мати різні конструкційні особливості, залежно від свого типу. Розглянемо основні їхні види:

  1. Насоси занурювальні вібраційні – являють собою найпростіший за конструкцією та обмежений по можливості тип. Їхня робота забезпечується за рахунок вібрацій, створюваних мембраною. Вони мають невелику продуктивність і тому працюють на маленькій глибині. Головна перевага занурювальних вібраційних насосів – вони є одними з найдешевших різновидів.
  2. Занурювальні відцентрові насоси є високопродуктивними виробами з високим ККД, які здатні працювати на дуже великих глибинах. Подача води через них здійснюється за рахунок ротора, що створює відцентрову силу. Насоси відцентрові занурювальні забезпечують кращий тиск води, проте мають при цьому досить високу ціну.
  3. Вихрові мають максимально просту конструкцію, схожу з відцентровими варіантами. Їх відрізняє ротор спеціальної форми, що створює вихори, що всмоктує воду. Недорогі, мають трохи менший ККД, ніж відцентрові моделі, і більш чутливі до якості рідини, що подається через них.
  4. Шнекові – відносно новий вид занурювальних насосів, які останнім часом набирають все більшої популярності. Характеризуються високим рівнем створюваного напору за рахунок особливої конструкції, що включає гвинт, що проштовхує рідину в одному напрямку.

Типи занурювальних насосів за якістю води

На роботу будь-якого занурювального насоса серйозно впливає параметр якості води. Для питної води зазвичай можна використовувати звичайні насоси, оскільки в ній найчастіше сторонні фракції присутні в мінімальній кількості.

Якщо в водному масиві, що перекачується, присутня велика кількість зважених частинок, для роботи з ним слід використовувати спеціалізовані моделі, (наприклад, насоси занурювальні для брудної води ). Останні мають більш потужний ротор, стійкий до впливу сторонніх частинок, а також можуть оснащуватися додатковими фільтрами.

Специфікацію заглибних насосів для чистої та брудної води можна знайти в технічному паспорті конкретної моделі пристрою. У ній, як правило, вказується максимальна кількість і розмір частинок, які можуть бути присутніми в рідині, щоб не надавати вираженого негативного впливу на роботу пристрою.

Сфери використання

Побутові насоси для води знаходять своє широке застосування при організації систем водопостачання для дачі або для приватного будинку. Залежно від мети придбання обладнання визначається його тип та технічні характеристики.

Так, для технічних і садових потреб можна використовувати найпростіші вібраційні занурювальні модифікації – при невеликій глибині залягання водного шару їх характеристик зазвичай вистачає з головою.

При організації системи централізованого водопостачання в приватному будинку вже доцільно використовувати відцентрові занурювальні моделі, які здатні без проблем працювати в глибоких свердловинах артезіанського горизонту (глибина залягання 70 метрів і більше), забезпечуючи підйом якісної питної води з мінімальною кількістю сторонніх включень.

Окремо варто сказати про промислові насоси, призначені для відкачування води на великих об'єктах різних сфер промисловості. До них пред'являється низка вимог, серед яких варто зазначити:

  • висока потужність - мають, як правило, трифазний електродвигун;
  • підвищений ступінь надійності – пристрій має виконувати свої функції у будь-яких експлуатаційних умовах;
  • зручна конструкція - оскільки такі занурювальні моделі насосів, в більшості випадків, повинні працювати безперервно, будь-які неполадки в їхній роботі повинні усуватися максимально оперативно. Для цього до всіх основних робочих вузлів має бути забезпечений легкий доступ.

Вибір занурювального насоса. Виробники.

Виробники занурювальних насосів

Сьогодні на вітчизняному ринку представлено велику кількість різних занурювальних моделей насосів, далеко не всі з яких є досить якісними. Серед цієї різноманітності непідготовленому користувачеві дуже просто загубитися, тому ми пропонуємо вам ознайомитися з переліком перевірених часом виробників, якість продукції яких не викликає сумнівів:

  • Занурювальні насоси Grundfos – спеціальне виконання конструкції пристроїв даного виробника максимізує їх ККД;
  • Занурювальні насоси Pedrollo – мають відмінну енергоефективність і здатні функціонувати без перебоїв навіть у складних експлуатаційних умовах;
  • Занурювальні насоси Speroni – відмінне поєднання високої продуктивності та надійності;
  • Занурювальні насоси Wilo – мають можливість вертикального і горизонтального монтажу, а також мають вбудований зворотний клапан;
  • Занурювальні насоси «Водолій» – мають найбільш демократичну ціну при непоганих технічних характеристиках.

Де купити занурювальний насос?

Купити занурювальний насос можна у багатьох торгових точках: на ринку, у спеціалізованих будівельних гіпермаркетах, та, звичайно ж, інтернет-магазинах. Найбільш привабливим, на думку багатьох користувачів, є покупка саме через інтернет, оскільки цей варіант має ряд істотних переваг:

  • каталог інтернет-магазину, як правило, здатний запропонувати найширший асортимент насосів за максимально вигідною ціною;
  • на сторінці потрібного товару можна ознайомитись з його повним описом, а також вивчити відгуки користувачів, які вже придбали цю модель;
  • придбати продукцію можливо з будь-якої точки України, незалежно від того, де знаходиться магазин чи покупець (у Києві чи будь-якому іншому населеному пункті).

Сподіваємося, що представлена інформація була для вас корисною і допоможе у виборі потрібної моделі занурювального насоса.

Коментарі

Не знайдено дописів