розширювальний бак в системі опалення

Мембранний розширювальний бак - це сферична ємність, що встановлюється в системі опалення, в якій накопичується надлишок теплоносія при тепловому розширенні.

Звідси теплоносій повертається в опалювальний контур при охолодженні або витоку. Таким чином, ця ємність забезпечує сталість показників тиску - у часі та в різних точках системи. Це такий же необхідний елемент контуру опалення, як нагрівач і група безпеки. Як підібрати мембранний бак – читаємо у статті.

Чому без них не можна!

Контур опалення ще до нагрівання повинен бути заповнений водою або іншим теплоносієм на 100%. Під час нагрівання рідини розширюються. В результаті гідростатичний тиск у контурі швидко зростає і перевищує гранично допустимі значення. Звичайно, при цьому повинен спрацьовувати запобіжний клапан, але щоразу після такого скидання доводиться підливати рідину в систему - щоб уникнути заповітрювання. Це і незручно, і прискорює зношування трубопроводу, котла та насосного обладнання.

Крім того, на різній висоті та в різній віддаленості від нагрівача, тиск у системі теж різний. За його нестачі у віддалених ділянках контуру може статися закипання теплоносія, тобто. одноразове утворення пари та миттєвий стрибок тиску на конкретній ділянці. Це також небезпечно.

Щоб уникнути неприємностей, перерахованих вище, встановлюють розширювальний бачок .

Який розширювальний бак вибрати

Усі розширювальні баки поділяються на дві великі групи:

  1. Відкритий тип.
  2. Закритого типу (мембранні).

Розширювальний бак для відкритої системи опалення

Розширювальний бак відкритого типу

Традиційно використовується в системах із природною циркуляцією теплоносія. Встановлюють такий бак у верхній точці системи.

Він є прямокутною ємністю з патрубками, через які здійснюється циркуляція рідини. Такий бачок обов'язково має кришку з отвором для припливу атмосферного повітря та трубку для зливу надлишкового об'єму рідини (водозлив). Стандартні матеріали – зазвичай сталь чи пластик.

Коли теплоносій нагрівається та розширюється, його надлишок надходить у розширювальний бак. Якщо розширення перевищує допустимі значення, рівень рідини досягає водозливу і частина теплоносія скидається з бака дренаж.

При охолодженні рідини і, зменшенні загального її обсягу, рівень у баку поступово також знижується. Тиск стабілізується.

При всій своїй простоті подібна система має ряд переваг:

Переваги

Проте, є така система і недоліки, через які баки відкритого типу поступово йдуть у минуле:

  • Контакт теплоносія з повітрям. Відповідно, атмосферні гази, зокрема кисень, захоплюються теплоносієм і розчиняються у ньому. Це прискорює корозію контуру;
  • Втрати теплоносія через скидання та випаровування; необхідність періодично поповнювати ці втрати;
  • Неможливість використання в якості теплоносія нічого, крім води, оскільки більшість інших теплоносія є летючими речовинами, швидко випаровуються і, до того ж, дуже токсичні (як в рідкому, так і в пароподібному стані);
  • Необхідність обов'язкового утеплення бака.
  • Шум під час роботи. Вода у відкритому баку видає звук, на кшталт чайника, що закипає. До цього треба звикнути.


Розширювальний бачок для опалення закритого типу

Розширювальний бак закритого типу

Перелічені недоліки відкритої системи опалення призвели до появи контуру із закритим розширювальним баком. На сьогоднішній день переважна більшість закритих баків опалення є мембранними.

Конструкція мембранного розширювального бака така: усередині металевого корпусу знаходиться гумова мембрана. Вона поділяє внутрішній простір на дві камери. В одну камеру накачується повітря, в іншій - теплоносій. Тиск повітряної камери до підключення до трубопроводу може бути атмосферним або підвищеним. Це залежить від загальних налаштувань та параметрів системи опалення. Для регулювання тиску повітряної камері є спеціальний клапан для закачування повітря - ніпель.

"Водна" камера повідомляється з котлом та трубопроводом за допомогою звичайного трійника та кульового крана. Неподалік розширювального бака обов'язково встановлюють запобіжний клапан або групу безпеки.

Загальний принцип дії мембранного розширювального бака наступний: коли теплоносій, нагріваючись, розширюється, його надлишок надходить у водяну камеру розширювального бака. Мембрана при цьому розтягується, об'єм повітряної камери скорочується, тиск у ній збільшується. Як тільки рідина в контурі починає остигати і зменшуватися в об'ємі, надлишковий тиск у повітряній камері та розтягнута мембрана витісняють накопичений надлишок теплоносія назад у контур.

Переваги мембранних баків:

Переваги

  • Використовуються в сучасних системах із примусовою циркуляцією теплоносія;
  • Виключають контакт теплоносія з повітрям;
  • Мають високий ККД;
  • Працюють безшумно;
  • Допускають використання в якості теплоносія не лише води, а й інших агентів;
  • Можуть бути встановлені в котельні, а не тільки у верхній точці контуру.

Недоліки:

• Вартість. Такі баки, як правило, дорожче відкритих;

• Якщо бак встановлюється в котельні, а не на горищі, його обсяг повинен бути більшим за розрахунковий, а це вимагає додаткових витрат і місця.

По суті, мембранний бак для опалення – це різновид гідроакумулятора, але матеріали виготовлення такого бака є стійкими до дії високої температури та агресивних речовин.

Розширювальні баки опалення, найчастіше, червоні чи білі, гідроакумулятори – сині. Але з цього правила є винятки, тому при покупці обов'язково потрібно дивитися на маркування і читати інструкцію до виробу.

Загальні принципи добору

Розрахунок обсягу бака

Розширювальний бак повинен відповідати, по-перше, загальній кількості теплоносія, а по-друге, враховувати робочі та максимальні значення температури. Взагалі займатися самодіяльністю в цьому питанні не рекомендується. Але якщо немає можливості звернутися за допомогою до фахівця, можна орієнтуватися на цифри, наведені нижче:

  • Робоча температура в опалювальному контурі, як правило, коливається в інтервалі 60-90 ° С.
  • Тепловий коефіцієнт розширення води при цьому в середньому становить 0,035.

Іншими словами, якщо при температурі 20 ° С об'єм теплоносія був 100 л, при нагріванні до робочих параметрів збільшення становитиме 3,5 л, або 3,5%. Тобто. загальний об'єм рідини буде 103,5 л. "Зайві" 3,5 л вирушать у розширювальний бак, і тиск у контурі не перевищить заданих значень.

При розрахунках реальних систем обсяг бака беруть із запасом удвічі, тобто. 7% від загального обсягу теплоносія у контурі. По-перше, опалювальна система іноді прогрівається до вищих значень, при яких коефіцієнт розширення більший і потрібно більше місця. По-друге, у закритому мембранному баку вода займає лише частину номінального обсягу. Друга камера наповнена повітрям. І хоча повітря стискається під тиском, все одно бак ніколи не буває заповнений теплоносієм на 100%.

Більше того, чим вище встановлений бак, тим менший тиск на цьому рівні. Відповідно, меншим обсягом бака можна обійтися. Для мембранних баків, встановлених у нижніх точках системи, де максимально тиск, запас обсягу збільшують до 10%.

приклад приклад.

Якщо об'єм теплоносія при завантаженні системи становить 300 л, об'єм бака має бути 21-30 л. На 1000 л теплоносія доведеться придбати бак місткістю 70 -100 л і т.д. Якщо є сумніви, краще взяти бак більшого обсягу

Як налаштувати розширювальний бак у системі опалення. Відео:


Місце та загальні правила встановлення розширювального бака закритого типу

Мембранні закриті баки встановлюють будь-де, крім ділянки трубопроводу за циркуляційним насосом - тут занадто високий тиск , бак працюватиме неправильно. Небажано також монтувати бак у найвіддаленіших місцях опалювального контуру. Тут тиск нижчий за середній за системою. Кількість теплоносія, що витісняється в бак, може бути недостатнім.

Найкраще місце для встановлення мембранного бака – перед циркуляційним насосом. При цьому між баком та насосом не повинно бути жодних елементів, що збільшують гідравлічний опір .

Зазвичай кріпляться на стіну за допомогою спеціальних кронштейнів.

Кронштейн розширювального бака

На трубопроводі, що подає, встановлюють кульовий кран або іншу замикаючу арматуру. Між кульовим краном та баком – дренажний кран. Така конструкція дозволить при необхідності злити воду з бака і провести ремонт, заміну, профілактику.

Також важливо передбачити достатньо місця не тільки для бака, але і для зливу теплоносія, можливість безперешкодного доступу до обладнання з будь-якого боку.

Схема підключення розширювального бака :

Схема підключення мембранного розширювального бака


Підключати бак прямо або "вгору ногами"?

Не важливо . Повітря завжди легше за воду і піднімається вгору. Якщо поставити бак водяною камерою вниз, повітря, яке виділяється з теплоносія і утворює бульбашки в контурі, частково накопичуватиметься у водяній камері бака під мембраною. Особливо якщо бак розташований у верхніх ділянках системи опалення. Це, звичайно, погано, але є і позитивна сторона: при невеликих ушкодженнях мембрани система все одно працюватиме якийсь час.

Якщо встановити бак "вниз головою", вхідний патрубок виявиться вгорі, і бульбашки повітря постійно повертатимуться в трубопровід, не накопичуючись в баку. Це добре. Однак, якщо мембрана трісне, газ з повітряної камери відразу спрямується через тріщину вгору, і система відразу перестане функціонувати. Таким чином, якщо Ваш опалювальний контур зібраний за всіма правилами і оснащений системою відвідників повітря, краще встановити бак патрубком вниз .


Замовити розрахунок та купити мембранний розширювальний бак

PROFIMANN - (067) 101 - 13 -71

ТЕЛЕФОНУЙТЕ, ПРО ЦІНУ ДОГОВОРИМОСЯ!


❓ Які баки представлені в каталозі?

✔️ У каталозі нашого магазину представлені мембранні розширювальні баки:

Коментарі

Не знайдено дописів