Зворотний клапан. Основні типи і їх призначення

Основна асоціація, що виникає під час розгляду категорії «запірна арматура» - це здебільшого «кульові крани». Але не менш важливим елементом, без якого не обходиться жодна система водопостачання та опалення, є зворотні клапани . Крім цього клапани зворотного ходу використовуються також у системах стисненого повітря, каналізації та вентиляції. Далі розглянемо конструкцію, функціонал та багато іншого, що стосується цього виду запірної арматури.

Клапан зворотного ходу – це вид сантехнічної арматури, призначений для пропуску робочого середовища в одному напрямку. Зворотний струм неможливий. Робота зворотного клапана потрібна в різних системах - від побутового використання до технологічних трубопроводів. Його можна зустріти як у побутових системах (вузли обліку води, підключення свердловинних трубопроводів до насосних станцій тощо), так і в промислових масштабах.

Принцип дії

Зворотні клапани можуть бути різної конструкції, але в основі роботи лежать дві складові - корпус і елемент затвора. Як останній може використовуватися тарілка, диска, куля або ін. Як правило, на корпусі зворотного клапан вказується правильний напрямок потоку. Відповідно до нього і необхідно проводити монтаж.

У такому положенні клапан вільно пропускає робоче середовище у вказаному напрямку. При цьому затворний елемент знаходиться у відкритому положенні і не перекриває прохідний переріз.

У випадку протитечії, запірний елемент під тиском потоку переміщається в протилежне положення і перекриває прохідний отвір зворотного клапана.

Класифікація

Існує багато відмінностей та модифікацій зворотних клапанів. Розглянемо основні класифікації.

Класифікація за матеріалом корпусу:

  • Латунні ;
  • Чавунні;
  • З нержавіючої сталі.

За типом підключення:

По гідравлічному опору:

  • Для систем із природною циркуляцією;
  • Для насосних систем.

За конструкцією корпусу:

  • В окремому корпусі;
  • Поєднані з іншою арматурою.

За типом затвора:

  • Мембранні;
  • Кульові;
  • Тарілчасті пружинні;
  • Пружинні дискові;
  • Двостулкові пружинні.

Але якщо розглядати загалом, то головними можна виділити дві групи – це різьбові та фланцеві. Тому розглянемо далі ці клапани окремо.

Різьбові зворотні клапани

Різьбові зворотні клапани

Найбільш поширена конструкція різьбових клапанів зворотного струму для побутових систем водопостачання та опалення – це латунні клапани з тарілчастим пружинним типом затвора .

Корпус клапана складається із двох напівкорпусів. Усередині розташований затвор, що підпирається пружиною. Для пропуску робочого середовища необхідно створити мінімальний тиск на тарілку затвора. Наприклад, для RBM серії 860 тиск відкриття зворотного клапана становить 0,04 бар, а RIV 2270 – 0,05 бар.

Матеріал затвора різьбових клапанів може бути латунь, поліамід або технополімер.

Останній тип затвора використовується у клапанах RIV Stark (2270). Також спеціальна конструкція затвора забезпечує зниження опору та підвищення значення пропускної спроможності. Для порівняння для RIV Stark 1/2” значення Kv становить 7,3 м³/год, RBM 860 – 3,11 м³/год, а Itap York – 4,22.

Клапан

Матеріал затвора

Вага, г

Тиск відкриття, бар

Kv , м3/год

Тиск PN , бар

Максимальна температура, ° С

RIV Stark ½”

Технополімер

127

0,05

7,3

40

90

RBM 860 ½”

Лат / Пластик

110

0 , 04

3,11

25

90

Itap York ½”

Пластик

нд

0,04

4,22

12

100

Для мінімізації габаритів деякі виробники поміщають зворотні клапани корпусу іншої арматури. Як приклад кульовий кран із клапаном зворотного ходу RIV 5150 Aqualink. Такий елемент дозволяє зменшити монтажну довжину вузла обліку води. Це важливо у квартирах з обмеженим простором.

Фланцеві клапани зворотного ходу

Фланцеві зворотні клапани

Арматура для великих трубопровідних або промислових систем вимагає індивідуальної сумісності з різним обладнанням, тому різновидів фланцевих зворотних клапанів набагато більше, ніж різьбових. Нижче в таблиці наведено основні види та їх переваги.

Клапан зворотний міжфланцевий пружний

Мінімальні розміри. Високий ступінь герметичності з'єднання. Висока робоча температура

Клапан зворотний фланцевий пружинний

Універсальність установки (вертикальна, горизонтальна). Невеликі габарити.

Клапан зворотний кульовий

Мінімальний гідравлічний опір. Висока пропускна здатність. Універсальність установки (вертикальна, горизонтальна). Висока щільність закривання. Можна використовувати для в'язких та неоднорідних середовищ (системи каналізації).

Клапан зворотний міжфланцевий двостулковий

Не потребує обслуговування. Мінімальні розміри.

Клапан зворотний осьовий

Мінімальний гідравлічний опір. Універсальність установки (вертикальна, горизонтальна).

Клапан зворотний дисковий

Простота конструкції. Низька вартість.

Клапан зворотний підйомний

Висока герметичність затвора. Відмінно підходить для систем транспортування пари та стисненого повітря.


Тому при виборі зворотних клапанів фланцевого типу в першу чергу потрібно керуватися типом системи та особливими вимогами до арматури.

Особливості монтажу

Перед монтажем зворотного клапана необхідно визначити його тип конструкції і перевірити сумісність з положенням установки (вертикальне, горизонтальне).

Обов'язково необхідно перевірити правильність установки клапана відповідно до напряму потоку робочого середовища.

Щоб уникнути «залипання» та забруднення затворного елемента, рекомендується перед зворотними клапанами встановлювати фільтри.

Отримати детальну консультацію щодо вибору необхідного типу клапана зворотного ходу Ви можете у консультантів нашого магазину. Будемо раді бачити Вас серед наших покупців!


Автор: Семенчук Євген ( Спеціально для PROFIMANN )

"Тепло, вода та полімерні труби"



Підібрати та купити зворотні клапани

PROFIMANN - (067) 101 - 13 -71

ТЕЛЕФОНУЙТЕ, ПРО ЦІНУ ДОГОВОРИМОСЯ!


Коментарі

Не знайдено дописів

Код: 032270000004
-15%
Код: 032270000007
-15%
Код: 8600602
Клапан зворотний із латунним штоком RBM 1"
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності
Код: ACA3241-0050
Клапан зворотний пружинний Tecofi CA3241 DN 50 PN 16 чавунний -30%
Код: RV283P-50A
Зворотний клапан Honeywell RV283P-50A DN50 PN16
Зв'яжіться з нами за ціною
Немає у наявності