Змішувальні вузли теплої підлоги. ТОП-5 популярних моделей


«Тепла підлога» - ось що в першу чергу спадає на думку при згадці слів комфорт та опалення. І не дивно, тому що цей вид опалювальної системи має масу переваг – ефективність, простота монтажу, комфорт, естетичність тощо.

Підлогове опалення складається з багатьох елементів – труби, покриття, колектори та ін. А для коректної роботи та спрощення управління всією системою її не можна уявити без центру – насосно-змішувального вузла. Про нього далі й поговоримо.

Принцип роботи насосно-змішувальних вузлів полягає у змішуванні двох потоків теплоносія - гарячий йде від котла (первинний контур) + холодніший зі зворотного колектора теплої підлоги.

Насосно-змішувальний вузол колектора теплої підлоги виконує багато функцій. Ось одні з головних:

  • зниження температури теплоносія основного опалювального контуру до розрахункового значення системи підлогового опалення;
  • циркуляція теплоносія у контурі «теплої підлоги» (за рахунок наявності насоса);
  • регулювання та керування системою «тепла підлога» в одному місці.

Від виробника до виробника тип та конструкція змішувальних груп відрізняються. Далі розглянемо найпопулярніші моделі.

1. Змішувальний вузол Uponor Fluvia T PUSH 23-BW

Uponor Fluvia T PUSH 23-B-W

Найпопулярніша модель від скандинавського бренду Uponor. Як регулюючий орган у цій групі використовується або термостатична головка з виносним датчиком і капілярною трубкою або 2-х ходовий термоклапан із сервоприводом. Температурний зонд встановлюється у верхній частині насосного вузла та вимірює температуру теплоносія після змішування. Змішування проходить у нижній частині групи.

Вхід та вихід теплоносія первинного контуру знаходиться знизу. Зліва вхід гарячої води від казана, праворуч – зворотна магістраль. На ній встановлюється балансувальний клапан зворотної лінії.

Для точного настроювання температури змішування та балансування потоків у зоні змішування облаштовується байпас. За допомогою клапана байпаса можна перепустити частину теплоносія повз зону змішування. Тим самим підвищити чи підвищити теплову потужність насосного вузла.

Схема змішувального вузла теплої підлоги Uponor PUSH 23-BW:

Схема змішувального вузла теплої підлоги

Група Uponor PUSH-23 комплектується високоефективним циркуляційним насосом Grundfos Alpha2-L 15-60 з диференційованим регулюванням тиску. Його монтажна висота складає 130 мм.

  • Максимальна допустима температура первинного контуру – 90°С, вторинного контуру – 55°С.
  • Теплова потужність насосного вузла Uponor PUSH-23 дорівнює 10 кВт .

Велика перевага такої конструкції – можливість підключення вузла до колекторних блоків із різними міжцентровими відстанями. Діапазон становить від 206 до 239 мм. Це досягається за рахунок наявності поворотного фітинга у верхній частині групи.

Може комплектуватися погодозалежною автоматикою.

2. Змішувальний вузол для теплої підлоги FIV UFH

FIV UFH

Змішувальний блок FIV UFH від італійського виробника FIV має схожу конструкцію із попереднім аналогом, але не комплектується насосом. Відсутність насоса в комплекті можна віднести до плюсів цієї групи, тому що Ви можете встановити в нього насоси будь-яких моделей, від найдешевших до найдорожчих.

Вхід і вихід теплоносія з/в контур основної системи опалення знаходиться знизу. Колектори підключаються збоку. Керуючий орган – термоголовка із виносним датчиком. Він встановлюється у зонд, у верхній частині вузла. Там розташовується термометр для індикації температури змішаної води.

  • Діапазон налаштування термоголовки – 20-65°С.
  • Максимальна температура первинного контуру – 90°С.

Для підключення до групи підходить насос заввишки 130 мм. Усередині групи розміщено байпас із байпасним клапаном. У комплектацію входить автоматичний клапан для видалення повітря.

Максимальна теплова потужність складає 125 кВт.

Насосно-змішувальний вузол теплої підлоги FIV. Відео огляд:

3. Компактний змішувальний вузол Danfoss FHM-C6

Danfoss FHM-C6

Якщо Ви обмежені в просторі для встановлення змішувального вузла, ідеальним рішенням буде застосування - Danfoss FHM-C6 . Це одна з найкомпактніших груп, що є на ринку.

Центром регулювання є регулятор температури прямої дії FH-TC. Він дозволяє встановити температуру теплоносія вторинного контуру в діапазоні від 18 до 52°С.

На відміну від попередніх вузлів він сконструйований так, що вхід і вихід магістралей високотемпературної системи опалення знаходяться збоку. При цьому завдяки універсальності труби можуть підходити до групи як праворуч, так і зліва.

З метою захисту від перегріву системи «тепла підлога» , на трубопроводі вторинного контуру, що подає, розташовується термостат безпеки FH-ST55.

У комплектацію входить:

  • Термометр;
  • Ручний відвідник повітря;
  • Циркуляційний насос Grundfos UPS 15-60;
  • Зворотній клапан;
  • Обмежувач витрати FHM-FL.

Максимальна теплова потужність – 13 квт.

4. Насосно-змішувальний вузол Afriso 9050100

Afriso 9050100

Ця змішувальна група заснована на роботі триходового термостатичного клапана змішувача Afriso ATM 561. Він регулює температуру води для «теплої підлоги» в діапазоні 20-43°С. Має вбудований датчик температури.

У комплект Afriso 9050100 входить:

  • Насос Grundfos UPM3 FLEX AS 15-70/130;
  • Запірний кульовий кран;
  • Два термометри.

Обмеження площі теплої підлоги – до 90 м².

5. Комплект температурного регулювання Rehau G1 ErP

Rehau G1 ErP

Ще однією групою, виготовленою в Німеччині є Rehau G1 Erp . Вона складається з кількох частин (має не єдиний корпус). Тому ідеально підходить для приміщень, що реконструюються. Легко підключається до колекторів із будь-якої сторони.

Регулювання температури здійснюється двоходовим термоклапаном із термочутливим елементом.

Діапазон налаштування – 20–50 °C.

Вузол укомплектований циркуляційним насосом Wilo Yonos Para 25/6 завдовжки 130 мм та обмежувачем температури.

Максимальна теплова потужність – 8,5 квт.

Сподіваємося, що ця інформація допоможе Вам при виборі насосно-змішувального вузла для Вашої системи опалення.


Автор: Семенчук Євген ( Спеціально для PROFIMANN )

"Тепло, вода та полімерні труби"



Підібрати та купити змішувальний вузол на теплу підлогу

PROFIMANN - (067) 101 - 13 -71

ТЕЛЕФОНУЙТЕ, ПРО ЦІНУ ДОГОВОРИМОСЯ!


Коментарі

Не знайдено дописів