Триходовий термостатичний клапан є обов'язковим елементом, якщо Ваша система опалення оснащена твердопаливним котлом . Справа в тому, що такі котли слід оберігати від температурного шоку та утворення конденсату. Конденсат обов'язково утворюється при швидкому охолодженні котла і на початковій стадії прогріву, якщо в казан надходить холодна вода з великого контуру системи опалення.

Зміст:


Триходовий клапан для твердопаливного котла: принцип роботи

Для запобігання подібній ситуації використовується байпасна система трубопроводу з малим контуром, в який, крім основних елементів такої конструкції (кульових кранів на вході та виході, іншої запобіжної арматури), обов'язково встановлюється триходовий кран. При цьому термодатчик визначає не температуру повітря, а рівень нагрівання води на вході в котел.

Схема встановлення триходового клапана

На початку циклу, поки система добре не прогріється, вода циркулює, в основному, по малому колу, лише потроху наповнюючи великий контур гарячим теплоносієм. З великого контуру через змішувальний клапан до котла надходить дуже мало холодної рідини, але в міру прогрівання великого контуру, її кількість пропорційно збільшується. У той момент, коли досягається мінімальна робоча температура теплоносія у великому колі, майже весь об'єм циркулюючої рідини прямує вже по ньому, малий, навпаки, практично перекривається.

Триходовий клапан з термоголовкою

Триходовий клапан з термоголовкою

Не менш важлива роль змішувального клапана у складних проектах теплопостачання котеджів та приватних додому. Справа в тому, що на виході з котла температура теплоносія дуже висока, у більшості теплообмінників вона повинна бути набагато нижчою. Тому перед радіаторами, системою теплої водяної підлоги та припливними вентиляторами встановлюють триходові змішувальні клапани . Найчастіше вони оснащені термоголовками.

Змішувальний клапан у системі опалення зазвичай використовується у парі з термостатичною головкою. Це дозволяє автоматично регулювати подачу гарячої та холодної води в контур або окремий теплообмінник (радіатор, тепла водяна підлога). Шток приєднаний до термоголовки. Найчастіше у разі використовують сильфонную термоголовку з виносним датчиком.

Якщо температура повітря в приміщенні відповідає заданій, шток нерухомий і клапани відкриті рівно настільки, щоб температура суміші не змінювалася. Як тільки з якоїсь причини повітря в приміщенні починає остигати, сильфон зменшується в об'ємі, тягне за собою шток, і положення клапанів змінюється: клапан на холодному потоці втискається в сідло, і потік холодної води зменшується, а клапан на гарячій воді, навпаки, пропускає більше рідини, через що температура суміші підвищується.

У разі перевищення заданої температури повітря відбуваються зворотні процеси: сильфон, збільшується в обсязі, тисне на шток, потік гарячої води зменшується, а холодної - збільшується пропорційно. Відповідно температура суміші падає.

Переваги і недоліки

Основні переваги:

Переваги

  1. Автономність. Для роботи сильфонної термоголовки та клапана електрика не потрібна;
  2. Висока ефективність та точність;
  3. Суттєва економія теплоносія та витрат на опалення;
  4. Відносна простота монтажу, надійність та довговічність.

Недоліки:

Мабуть, головний недолік термостатичного клапана змішувача - ціна. Не кожен власник маленького приватного будинку готовий викласти за пристрій розміром з долоню суму, яку можна порівняти з вартістю невеликого радіатора. Однак, якщо вдуматися, у нинішніх реаліях купити триходовий клапан для твердопаливного котла – в Україні справа вигідна. За дедалі більшої ціни газу і інші енергоносії, купівля окупиться за 3-4 місяці, тобто. менше, ніж за опалювальний сезон.

Коментарі

Не знайдено дописів

Код: 4170-02.000
Триходовий змішувальний клапан IMI Heimeier DN15 -20%
Код: 4160-02.000
Триходовий розподільчий клапан IMI Heimeier DN15 -20%
Код: TM50-1/2A
Термозмішувальний клапан Honeywell TM50-1/2A -30%
Код: TM50-1/2E
Термозмішувальний клапан Honeywell TM50-1/2E -25%
Код: TM200-3/4A
Термозмішувальний клапан Honeywell TM200-3/4А -30%
Термозмішувальний клапан Honeywell TM200-3/4А

Триходовий термостатичний клапан для ГВП, теплої підлоги та інших опалювальних приладів

4833.34 3 383.25 ГРН