Внутрішньопідлоговий конвектор - зручний, ефективний, модний опалювальний прилад. З його допомогою можна не тільки обігріти приміщення, але й створити стильний дизайн. Сучасний ринок пропонує широкий асортимент внутрішньопідлогових конвекторів, і людині, яка вперше зіткнулася з проблемою вибору, доводиться туго. Тільки перелік брендів, представлених на українському ринку, включає близько півтора десятка найменувань. Щоб не потонути в цій різноманітності, варто спочатку розібратися в кількох головних питаннях.

Питання перше: "Які конвектори можна купити в Україні?"

Найчастіше у каталогах можна зустріти такі бренди: Carrera (Україна), Polvax (Польща-Україна), Kermi (Німеччина), Isan (Чехія). Трохи рідше - Jaga (Бельгія), Mohlehoff (Німеччина), Конвектор (Україна), Verano (Польща). Тільки деякі дистриб'ютори - Kampmann (Німеччина), Regulus (Польща), Busol (Україна). Єдино – Varmann (Росія), Hidria (Словенія), Emco (Німеччина). Ті, що вже пішли з ринку - Minib (Чехія),

Питання друге: Що таке внутрішньопідлоговий конвектор? ”

Внутрішньопідлогові конвектори – це різновид радіаторів. Конвектор підключається до системи централізованого чи автономного водяного опалення. При цьому теплообмінник, корпус, вентилятор, автоматика (якщо є) заховані в ніші під підлогою. Нарівні з покриттям підлоги укладається тільки решітка конвектора. Це єдиний видимий елемент конструкції.

Питання третє: "З чого складається конвектор?"

Обов'язковими складовими будь-якого конвектора є корпус, теплообмінник та декоративні грати.

Теплообмінник у переважній більшості моделей представлений мідною трубою невеликого діаметру (15” або 20”), за якою циркулює теплоносій. Товщина металу може бути від 05 до 10 мм. Що більше, то довше прослужить прилад. Для збільшення площі тепловіддачі труба оточена алюмінієвими пластинами (Carrera, Kermi, Polvax та ін) або мідним дротом (Busol). Мідні дротяні теплообмінники недешеві та зустрічаються рідко. Більшість виробників використовують пластинчастий мідно-алюмінієвий теплообмінник, оскільки він дешевше, а за ефективністю часто не поступається дротяному.

На теплову потужність впливає кількість теплообмінників усередині одного корпусу та кількість труб самого теплообмінника. Наприклад, при однаковій довжині 1000 мм та температурі 70-90*С двотрубний конвектор Carrera M -65 має потужність 0,334 кВт, а чотиритрубний М2 -65 вже 0,457 кВт.

Корпус конвектора виготовляють із алюмінію або сталі. При цьому метал покривають захисною фарбою або анодують, щоб уникнути корозії. На вартість конвектора матеріал корпусу прямого впливу не робить. Набагато важливіша товщина стінки, а також якість металу та покриття. Добре зарекомендували себе тут такі бренди як Carrera та Kermi.

Решітка може бути в комплекті, а може продаватися окремо. Справа в тому, що при однакових характеристиках тепловіддачі вимоги до дизайну приладу відрізняються залежно від інтер'єру. Тому простіше, коли робочий та декоративний елементи підбираються окремо.

Питання четверте: " Що таке природна і примусова конвекція?"

У приладах з природною циркуляцією (конвекцією) нагріте повітря від теплообмінника через грати піднімається вгору, його місце всередині корпусу займає холодне повітря. Прилади із природною циркуляцією мають порівняно невисоку теплову потужність. Деякі конвектори з природною циркуляцією мають вбудований патрубок із регульованою заслінкою для забору повітря та поздовжній канал усередині піддону з боку кімнати. Завдяки заслінці можна змінювати потужність повітряного потоку вентилятора. Поздовжній канал забезпечує рівномірний розподіл повітря вздовж теплообмінника та його швидке прогрівання. Приклад такого рішення - KERMI KRN 92 .

Моделі із примусовою конвекцією обладнані вентилятором. Такі конвектори мають велику теплову потужність і зазвичай використовуються як основне джерело тепла. При цьому добре, якщо в приладі передбачена не тільки регуляція швидкостей вентилятора (більшість моделей Polvax, Minib, Mohlehoff, Hidria та ін), але і можливість перемикання між режимами природної та примусової конвекції (наприклад, багато моделей Kampmann, Verano, Kermi).

Питання п'яте (головне): "Як правильно вибрати конвектор?"

Теплова потужність.

Розрахунок теплової потужності внутрішньопідлогового водяного конвектора провадиться за формулою:

Р = k * V + N * Pw + n * Pd, де:

Р – теплова потужність конвектора;

V – обсяг приміщення (довжина, помножена на ширину та висоту);

k-питома теплова потужність обігріву 1 м куб. приміщення (у приміщенні зі стандартним утепленням k= 40 Вт/м куб.);

Pw – втрати тепла через вікна (зазвичай 100 Вт на одне вікно стандартного розміру);

N – число вікон звичайного розміру. Якщо йдеться про вікна "в підлогу", слід брати коефіцієнт для вхідних дверей;

Pd – втрати тепла через вхідні двері, вікно до підлоги, вихід на балкон без скління – (150-200 Вт);

n – число дверей у приміщенні.

Для кутових кімнат та торцевих приміщень до отриманого числа додають ще 20%.

Наприклад, щоб обігріти кімнату площею 10 кв.м з одним стандартним вікном і виходом на балкон потрібно:

40 х 10 х 2,7 + 100 + 150 = 1330 (Вт).

Отже, потрібен конвектор із тепловою потужністю 1,33 кВт.

Габарити.

Конвектор має три просторові характеристики: довжина, ширина та глибина.

  • Довжина конвектора, встановленого під вікном, за будівельними нормативами має бути не менше ніж 75% довжини отвору. Інакше в нижніх кутах вікна буде накопичуватися конденсат, рости пліснява і т.д.
  • Ширина конвектора залежить в основному від кількості труб теплообмінника всередині корпусу. Їх може бути дві чи чотири. Чотирьохтрубні моделі ширші та потужніші, але вважаються менш естетичними.
  • Глибина переважної більшості конвекторів коливається від 65 до 140 мм. Вибирати конвектор потрібно так, щоб ця величина не перевищувала товщину будівельної стяжки. Інакше прилад буде височіти над підлогою. Дуже вигідно в цьому світлі виглядають конвектори ISAN , Polvax, Minib, Carrera .
Технічні характеристики.
  • Тиск та температура теплоносія. У багатоповерхових новобудовах до робочих характеристик опалювальних приладів слід ставитись уважно. Більшість сучасних конвекторів розраховано на температуру теплоносія до 90 - 110 * З робочий тиск 10 атм. У випробуваннях навіть бюджетні моделі українського виробника Carrerа витримують тиск до 16 атмосфер та розраховані на максимальну температуру теплоносія до 105*С. За ідеєю, цього більш ніж достатньо.
  • Комплектація. Зручно, коли в комплект поставки входять фітинги для підключення до труб певного діаметру (найчастіше це ½), гнучкі шланги, тепло-і звукоізоляція, а також захист від протікання. Важливо, щоб теплообмінник був оснащений автоматичним відвідником повітря або краном Маєвського.
  • Зручність монтажу – можливість підключення до одно- або двотрубної системи опалення, наявність у базовому комплекті постачання відповідних перехідників.
Завдання.

Внутрішньопідлогові конвектори можуть бути основним та додатковим джерелом тепла. Якщо передбачається, що окрім конвектора жодних інших обігрівальних приладів не буде, краще вибрати модель із примусовою циркуляцією. Виняток із правила – невеликі приміщення з низьким рівнем шуму (спальня, дитяча кімната). Тут краще використовувати конвектор без вентилятора, але з подвоєною кількістю труб теплообмінника (наприклад, Carrera M2, C2) або конвектор з патрубком, що всмоктує (KERMI KRN 92 і йому подібні). Можлива також комбінація "радіатор-конвектор".

Для створення теплової завіси перед вікном або дверним отвором, для захисту від утворення конденсату на склі достатньо конвектора з природною циркуляцією. При цьому варто подбати про додаткові джерела тепла (радіатори, систему теплої підлоги тощо).

Деякі сучасні конвектори розраховані не тільки на обігрів, а й охолодження приміщення. По суті це вже й не зовсім конвектори. Їх називають фан-койли (фен-койли), для правильної роботи вони вимагають підключення не тільки до системи опалення, а й до джерела холодної води. Це дороге обладнання, яке має своїх виробників, своїх лідерів ринку. Серед фірм, що випускають власне внутріпольні конвектори, фен-койли пропонують Kampmann, Verano, Mohlehoff. Фірма Jaga розробила своєрідну, відмінну від описаної вище систему нагрівання-охолодження під назвою Low-H2O.

Для приміщень із підвищеною вологістю (санвузлів, кухонь тощо) існують спеціальні конвектори. Наприклад, Carrera Hydro .

Дизайн.

Якщо інтер'єр типовий, звичайно, зручніше, щоб грати були в комплекті постачання. Але для незвичайного, претензійного інтер'єру краще підібрати окремо. Усю різноманітність стилістичних рішень можна розглянути на прикладі конвекторних грат Carrera .

  • Поперечні металеві грати. Існує для конвекторів всіх моделей, будь-якої висоти та ширини. У стандартному виконанні поставляється у чотирьох тонах – сатин, графіт, золото, бронза. За бажанням покупця може бути пофарбована будь-який колір палітри RAL.

  • Грати Carrera з натурального дерева твердих порід (дуб, бук, клен та ін.). Існують лише у поперечному виконанні. При необхідності такі решітки можна пофарбувати під колір покриття для підлоги.

  • Поздовжні дюралюмінієві грати. Незважаючи на поздовжнє розташування ламелей, витримує велике навантаження. У стандартному виконанні поставляється в чотирьох тонах - сатин, графіт, золото, можливе забарвлення в будь-який колір за індивідуальним замовленням.

  • Грати в стилі hi-tech. Мають поперечне укладання ламелей та секційну будову. У разі пошкодження однієї секції її можна легко демонтувати та замінити. При цьому купувати цілу решітку не потрібно. Крім того, ламелі решітки укладаються на еластичну стрічку із пластику. Таким чином, грати не ковзають по корпусу і не видають сторонніх звуків при навантаженні.


  • Грати Carrera зі штучного каменю. Напрочуд гарні, міцні та дуже різні. Палітра кольорів та фактур налічує більше сотні поєднань, що дозволяє підібрати ідеальний варіант для будь-якого інтер'єру.

Іноді виробник пропонує покупцеві конвектор вже в комплекті з ґратами, проте дає можливість вибрати один варіант із двох-трьох доступних. Наприклад, конвектор K ERMI серії ASCOTHERM KRN в базі комплектується алюмінієвими ґратами лінійного типу, але опціонально їх можна поміняти на виріб типу жалюзі. Це своєрідний компроміс, на який виробники йдуть заради покупця.

Крім того, існують різного роду кутові ґрати, вигнуті по дузі конвектори та ґрати до них, прилади неправильної форми. Велике розмаїття таких моделей пропонує Kermi, меншою мірою - Emco, Kampmann та ін.

Ціна.

Дуже сильно залежить від країни-виробника. У середньому найдорожчими є конвектори із Західної Європи (Kampmann, Emco, Mohlehoff, Jaga), за ними - чеські, словенські та польські прилади (Isan, Minib, Hidria, Regulus). Найдешевше обійдуться конвектори українських виробників (Carrera, “Конвектор”) та продукт спільного українсько-польського виробництва Polvax. Осібно стоять німецький Kermi, який за співвідношенням ціна/потужність виглядає дуже вигідно на тлі своїх західноєвропейських конкурентів, і український Busol, що випускає специфічну, недешеву продукцію.

Таким чином, сучасний український ринок пропонує найширший асортимент внутрішньопідлогових конвекторів – на будь-який смак та гаманець. Ми сподіваємося, що наша стаття допомогла Вам розібратися у цій різноманітності.

Коментарі

Не знайдено дописів

Код: 4S_18/100/11
-10%
Carrera 4S Black 180х1000х110
8447.74 7 602.97 ГРН
Довжина: 1000 мм Висота: 110 Ширина: 180 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: 4S_18/125/11
-10%
Carrera 4S Black 180х1250х110
9609.30 8 648.46 ГРН
Довжина: 1250 Висота: 110 Ширина: 180 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: 4S_18/150/11
-10%
Carrera 4S Black 180х1500х110
10929.26 9 836.21 ГРН
Довжина: 1500 мм Висота: 110 Ширина: 180 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: M_I_23/100/6.5_S
-10%
Carrera M Inox 230х1000х65
7866.96 7 080.22 ГРН
Довжина: 1000 мм Висота: 65 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: M_I_23/125/6.5_S
-10%
Carrera M Inox 230х1250х65
8711.73 7 840.78 ГРН
Довжина: 1250 Висота: 65 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: M_I_23/150/6.5_S
-10%
Carrera M Inox 230х1500х65
9873.30 8 885.84 ГРН
Довжина: 1500 мм Висота: 65 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: M_I_23/175/6.5_S
-10%
Carrera M Inox 230х1750х65
10770.87 9 693.96 ГРН
Довжина: 1750 Висота: 65 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: M_I_23/200/6.5_S
-10%
Carrera M Inox 230х2000х65
11615.64 10 454.08 ГРН
Довжина: 2000 мм Висота: 65 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: M_I_23/225/6.5_S
-10%
Carrera M Inox 230х2250х65
13357.99 12 022.32 ГРН
Довжина: 2250 Висота: 65 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: MVI24dc_25/100/6.5
-10%
Carrera MV Inox 250х1000х65+вент. DC24V
13991.57 12 592.63 ГРН
Довжина: 1000 мм Висота: 65 Ширина: 250 мм Конвекція: з вентилятором (примусова конвекц.)
Код: S_I_23/100/09
-10%
Carrera S Inox 230х1000х90
8711.73 7 840.78 ГРН
Довжина: 1000 мм Висота: 90 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: S_I_23/125/09
-10%
Carrera S Inox 230х1250х90
9873.30 8 885.84 ГРН
Довжина: 1250 Висота: 90 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: S_I_23/150/09
-10%
Carrera S Inox 230х1500х90
11034.86 9 931.33 ГРН
Довжина: 1500 мм Висота: 90 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: S_I_23/100/12
-10%
Carrera S Inox 230х1000х120
8711.73 7 840.78 ГРН
Довжина: 1000 мм Висота: 120 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: S_I_23/125/12
-10%
Carrera S Inox 230х1250х120
9873.30 8 885.84 ГРН
Довжина: 1250 Висота: 120 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)
Код: S_I_23/150/12
-10%
Carrera S Inox 230х1500х120
11034.86 9 931.33 ГРН
Довжина: 1500 мм Висота: 120 Ширина: 230 Конвекція: без вентилятора (природна конвекц.)